Nyheter

DIGITAL: 21. til 23 juni skal den årlige nasjonale vetrankonferansen avholdes, men på digitale flater. Kronprins Haakon deltar i intervju med en veteran.

Kronprins Haakon deltar på årets veterankonferanse

Årets veterankonferanse holdes digitalt. Kronprinsen selv deltar i en samtale med veteranen Thor A. Kårsten, sjef for HV-02.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

21. til 23 juni skal den årlige nasjonale vetrankonferansen avholdes, men på digitale flater. Opprinnelig skulle konferansen vært avholdt i høst, men på grunn av smittesituasjonen ble den avlyst.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Årets konferanse blir en sprint i forhold til den vanlige, og det største tapet er møteplassen, sier kommunikasjonssjef i Forsvarets veterantjeneste Jostein Røraas.

Konferansen blir delt opp i tre forskjellige sendinger, alle på en time hver. Hver av dagene har et eget tema, mens det overordnede er kommunal veteranivaretagelse.

Les om kampen til veteran Ole Vikre

Dette skal dekke innholdet til de vanlige konferansene som avholdes rundt om i Norge, gjennom middager, festtaler og sosiale møter for de som jobber med og for veteraner.

– Digital løsning er aldri en fullgod erstatning, men vi gjør det beste ut av situasjonen ved å tilby en komprimert utgave tilpasset til å følge digitalt. Alle innslagene fortjener mer tid, men tålmodigheten til seeren er ofte lavere når man følger konferanser digitalt enn når man sitter i en sal, sier Røraas.

Kronprinsen deltar

Kommunikasjonssjef i Forsvarets veterantjeneste, Jostein Røraas.

Røraas mener et av årets høydepunkt er når H. K. H. Kronprins Haakon selv intervjuer veteranen Thor A. Kårsten.

– Det blir et varmt og veldig profesjonelt intervju, og en god veteranhistorie. De imponerte stort begge to.

Les også: Forsvarssjefen: – Alle som har tjenestegjort i Forsvaret er veteraner

Veteran Kårsten er sjef for HV-02-distriktet. Han har ledet deler av oppdraget i Gjerdrum, da det natt til nyttårsaften 2020 gikk et leirskred. I tillegg har han tjenestegjort i Afghanistan.

I de andre sendingene får vi blant annet høre utenriksministeren, forsvarsministeren, Forsvarets veteraninspektør og forsvarssjef Eirik Kristoffersen sine egne opplevelser fra internasjonale operasjoner.

Flere får mulighet til å se på

Grunnet heldigital konferanse får flere muligheten til å se den i år, enn når det avholdt fysisk. Til vanlig er det plass til 300-400 personer, og plassene er prioritert til fagfolk innenfor veteransaken.

Røraas forteller at konferansens fokus er på hva de forskjellige aktørene gjør i arbeidet med veteraner.

Den primære målgruppen for konferansen er de eksterne som jobber inn mot veteranfeltet. Dette kan være kommunale aktører, statsforvaltere og fylkeskommuner.

– Det som er fint i år er at nå vil også veteraner og andre få muligheten til å følge konferansen. De får da sett hva slags arbeid de forskjellige aktørene gjør. Blant annet skal de tre største veteranorganisasjonene delta.

Les mer: Avdukingen av veteranmonument utsatt

Fungerende veteraninspektør Ola Bøe-Hansen gleder seg til konferansen. Han sier at nasjonal veterankonferanse er en viktig møteplass med faglig innhold for de som jobber med og for veteraner.

– En heldigital løsning som årets konferanse er, blir ingen fullgod erstatning, men likevel et imponerende program som blir servert og det er svært seervennlig.

Neste års nasjonale veterankonferanse skal etter planen bli avholdt fysisk i januar i Molde. I tillegg skal den nordiske veterankonferansen Nordefco veterans conference avholdes i september 2022.

Du kan selv følge konferansen her.

Powered by Labrador CMS