En M1A1 Abrams stridsvogn under øvelse Trident Juncture i 2018. Nå har US Marine Corps startet prosessen med å utfase sine stridsvogner.Foto: Cpl. Kevin Payne USMC
US Marine Corps kvitter seg med stridsvogner
Det amerikanske marinekorpset omorganiseres og kvitter seg med tungt materiell. I juli startet reduksjonen av antallet stridsvogner.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Force Design 2030 kalles planen som ble lagt fram av General David H. Berger som er sjef for US Marine Corps. Ingen stridsvogner, færre kanoner, kampfly og helikoptre. Slik kan fremtiden bli for det amerikanske marinekorpset. For å møte utfordringen fra Kina foreslår Berger en total omveltning i hvordan styrken er utstyrt og trent.
– Husk at stridsvognene våre bare var våpensystemer, sa kompanisjef Mark Rothrock, under en seremoni i forbindelse med deaktiveringen av avdelingen.
– Stridsvogner er et forbannet fint våpensystem, men ikke desto mindre bare utstyr. Det er den individuelle marinesoldat som alltid har vært nøkkelen til kompaniets suksess, sa Rothrock.
Avdelingen består av seks kompanier. Alle disse er forventet deaktivert innen utgangen 2021. Materiellet kan enten bli solgt til andre land, eller overføres til US Army. En annen mulighet er at Marinekorpset lagrer kjøretøyene, ifølge Military.com.
I planen for å omstrukturere Marinekorpset foreslås det også en reduksjon i antallet personell fra rundt 189 000 til 170 000. Antallet artilleri-batterier, kampfly og helikoptre reduseres også. Styrken spisses for å kunne utkjempe en konflikt i Stillehavet.
Den nye styrken til US Marine Corps vil bestå av mindre, mobile enheter. Konseptet kalles for «Expeditionary Advanced Base Operations» og tar utgangspunkt i enheter som raskt kan ta kontroll over øyer i regionen. Fra disse utpostene vil de kunne sette opp baser forsterket med droner og langtrekkende missiler.
I følge Marine Corps Times vil soldatene vil få tilført landbasert rakettartilleri. Det foreslås en tredobling av slike kapasiteter, som i fremtiden også vil kunne avfyre det norsk-produserte Naval Strike Missile.
Fornuftig og nødvendig
Forsvarets forum har tidligere vært i kontakt med, Terje Bruøygard, for å få noen kommentarer om den planlagte omstruktureringen. Han har vært sjef for Telemark bataljon og jobbet som instruktør ved Marine Corps University i USA.
Bruøygard mener grepene som foreslås er fornuftige og nødvendige.
– I lys av den strategiske dreiningen amerikanerne nå gjør mot en stormaktsrivalisering med Kina, som den eneste likeverdige konvensjonelle motstanderen, innretter det amerikanske militæret seg mot å forbedre den relative styrken i Stillehavet, skrev Bruøygard i en e-post til Forsvarets forum.