Nyheter

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson (t.v) og USAs Lloyd Austin (t.h) møttes tirsdag i Pentagon, der de signerte en avtale om utvidet forsvarssamarbeid.

Amerikanske styrker får benytte 17 baser i Sverige

USA og Sverige har signert en forsvarsavtale som gir USA mulighet til benytte 17 svenske militærbaser, anlegg og øvelsesområder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har allerede hatt et nært og godt samarbeid med USA. Det kommer nå til å bli enda sterkere, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson. Han og hans amerikanske kollega Lloyd Austin signerte avtalen i Washington tirsdag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette vil gi bedre forutsetninger for at Sverige kan få støtte fra USA i en eventuell krig eller krise, sier Jonson, som mener avtalen også er bra for det nordiske forsvarssamarbeidet.

Han viser til at Norge alt har en slik avtale og det samme har de baltiske landene, samt Polen, Tsjekkia og Ungarn.

Danmark og Finland er i ferd med å få på plass lignende avtaler.

Eksisterende baser

Avtalen mellom Sverige og USA innebærer at amerikanske styrker kan handle raskere ved en eventuell krise og uten å vente på en beslutning om Nato vil engasjere seg.

De 17 basene amerikanske styrker får tilgang til, ligger fra Kiruna, Boden og Luleå i nord til Ronneby og Revingehed i sør.

– Dette er eksisterende militære garnisoner eller steder. Det handler ikke om å etablere noen nye amerikanske baser, og det handler kun om et begrenset område, sier Jonson.

Ikke tilfeldig

Valget av baser er ikke tilfeldig, ifølge den svenske forsvarsministeren.

– Det fins en militær logikk som underbygger valget av steder, sier han.

På spørsmål om hvorfor Sverige åpner for amerikansk nærvær på hele 17 steder, mens Norge har gitt USA tilgang til fire baser, sier Jonson at Sverige er et stort og avlangt land.

– Det kan finnes grunner til å ha flere steder enn det Norge har. Det er ikke helt sikkert at alle 17 kommer til å tas i bruk, men det fins en handlefrihet, sier han.

Sendes til Riksdagen

Avtalen sendes nå videre til Riksdagen for godkjenning. Der trengs det tre firedelers flertall.

Dersom Riksdagen gir grønt lys håper Jonson at avtalen med USA vil kunne tre i kraft innen ett år.

Sverige venter fortsatt på at Tyrkia og Ungarn skal godkjenne landets søknad om Nato-medlemskap. Alle de andre landene i alliansen har sagt ja til svenskene, som ga opp alliansefriheten og søkte medlemskap sammen med Finland i fjor.

Powered by Labrador CMS