Nyheter

ANGREPET: Det var det amerikanske krigsskipet USS Carney som ble angrepet i Rødehavet søndag. Her er det fotografert tidligere i år i Soúdabukten i Hellas.

Amerikansk marinefartøy og to lasteskip angrepet i Rødehavet

Et amerikansk marinefartøy og flere handelsskip ble søndag angrepet i Rødehavet. Houthiene i Jemen har tatt på seg ansvaret.

Publisert

Pentagon sier at de har all grunn til å tro at angrepene på jageren USS Carney og flere handelsskip ble muliggjort av iransk støtte, selv om det var houthiene i Jemen som iverksatte dem.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at USS Carney skjøt ned tre droner i løpet av dagen. Minst en av dem ble skutt opp fra houthikontrollert territorium.

Pentagon opplyste først at det var usikkert hvem som sto bak angrepet, men en tjenestemann sa at angrepet som hadde utgangspunkt i Sana i Jemen, startet i 10-tiden søndag og varte i fem timer.

Ikke meldt om drepte

Senere søndag meldte houthiene at deres marine angrep to israelske fartøyer – det ene med en rakett, og det andre med en drone.

En talsmann for det israelske militære, Daniel Hagari, sier at ingen av de to skipene har noen forbindelse til Israel. Han sier at det ene av skipene ble skadd og står i fare for å synke.

Bernhard Schulte i rederiet som eier det ene av skipene, det Panama-registrerte konteinerskipet Number 9, sier at det ikke er skadde, og at det ikke er noen utslipp fra skipet etter at det ble truffet av en rakett.

– Det fortsetter nå sin ferd i Rødehavet.

Det britiske militæret sier at et britiskeid Bahamas-registrert lasteskip, Unity Explorer, som var på vei gjennom Rødehavet utenfor kysten av Jemen, var truffet av en rakett.

Forsøker å ramme Israel

Situasjonen i Rødehavet har blitt mer anspent og usikker etter at krigen mellom Hamas og Israel brøt ut 7. oktober.

De Iran-støttede houthi-opprørerne i Jemen har iverksatt en rekke angrep på fartøyer i Rødehavet, samt skutt droner og raketter mot Israel.

Tidligere i november kapret houthiene et biltransportskip ved Hodeida i Rødehavet, som hadde eierskapsforbindelser til Israel.

I forrige uke landet en rakett i nærheten av et amerikansk marinefartøy som assisterte et annet handelsskip som en kort stund var kapret av væpnede menn.

Powered by Labrador CMS