Nyheter
BØNN: Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov gjentok fredag landets bønn om å få moderne stridsvogner fra Vesten.
Foto: Michael Probst, AP Photo
Ukraina fikk ikke løfte om stridsvogner
Vestlige land lover nye forsendelser av våpen og militært utstyr til Ukraina, men landet får ikke det de aller helst vil ha – moderne, vestlige stridsvogner.
Forsvarstopper fra 54 land som deltar i den såkalte Kontaktgruppen for Ukraina, var fredag samlet på den amerikanske Ramstein-basen i Tyskland for å koordinere den militære bistanden til ukrainerne.
En rekke land lovet under møtet å bidra med store mengder våpen og militært utstyr, men ikke moderne vestlige stridsvogner.
Ukraina har gjentatte ganger bedt om tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner, noe den tyske regjeringen motsetter seg. Tyskland tillater heller ikke at andre land sender slike stridsvogner til Ukraina.
– Vi jobber hardt for å oppfylle Ukrainas krav til stridsvogner og andre væpnede kjøretøy, var alt USAs forsvarsminister Lloyd Austin ville si om dette da han under en pressekonferanse oppsummerte fredagens møte i Tyskland.
Pålitelig alliert
Austin forsikret at USA fortsatt ser på Tyskland som en pålitelig alliert, til tross for landets motstand mot å sende Leopard-stridsvogner til Ukraina.
– De er en pålitelig alliert, og det har de vært svært, svært lenge. Jeg tror også at de kommer til å forbli en pålitelig alliert, sa Austin.
USAs forsvarsminister berømmet samtidig det han kalte Storbritannias «betydelige bidrag av Challenger 2-stridsvogner til Ukraina», det hittil eneste bidraget av vestlige stridsvogner til landet.
Britene har i første omgang lovet å sende fire slike stridsvogner til Ukraina og har åpnet for at landet kan få ytterligere åtte på et senere tidspunkt.
Kan neppe gjenerobre
Den ukrainske generalstaben har anslått at det trengs minst 300 stridsvogner for å kunne gjennomføre en vellykket motoffensiv mot de russiske styrkene, som nå kontrollerer 18 prosent av landet.
USAs forsvarssjef Mark Milley deltok også på pressekonferansen på Ramstein-basen og medga at Ukraina neppe vil være i stand til å gjenerobre alle de russiskokkuperte områdene.
– Fra et militært ståsted hevder jeg fortsatt at det i år vil være veldig, veldig vanskelig å militært kaste ut de russiske styrkene fra hele den russisk-okkuperte delen av Ukraina, sa Milley.
Klart behov
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltok også under kontaktmøtet i Tyskland. Norge er blant flere europeiske land som har Leopard 2-stridsvogner, men noe løfte om å sende slike til Ukraina ville heller ikke han gi.
– Jeg kommenterer ikke fremtidige donasjoner. Men Ukraina har helt klart behov for mange forskjellige våpen, og stridsvogner er opplagt noe de ønsker seg, sa han til NTB etter møtet.
At heller ingen andre land vil etterkomme Ukrainas ønske om slike stridsvogner, avdramatiserte Gram.
– Dette er ikke et beslutningsforum. Det er et møte hvor man får oppdatering på hva som skjer i Ukraina, og landene oppdaterer hverandre på hva man gjør, sa han.