Nyheter:

Soldater må ta på hverandre

​Alle soldater må kunne ta på hverandre under førstehjelpsutdanning – uansett religiøs bakgrunn. Det slår Forsvarsstaben fast.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På rekruttskolen på Madla har noen muslimske rekrutter vegret seg mot å ta på medsoldater av motsatt kjønn. Temaet har dukket opp under utøvelse av førstehjelpsdrill. 

– Dette har vært diskutert tidligere også, men problemet har blitt løst ved samtaler med den enkelte. Nå ba vi sentrale myndigheter om en prinsipiell avklaring, sier nestkommanderende ved KNM Harald Haarfagre – kommandørkaptein Trygve Jensen.

Spørsmålet om plikt til å være med på fysisk undersøkelse av det annet kjønn ble sendt via feltprosten/feltimamen til Forsvarsstaben. Alle har kommet til at fysisk kontakt ikke kan være noe problem så lenge det er snakk om opplæring i å redde liv.

– Det går både på å yte hjelp og motta hjelp. Vår vurdering er at i sanitetssammenheng gjelder ikke forbudet mot å komme i kontakt med det motsatte kjønn, sier feltprost Alf Petter Hagesæther.

Feltimam Najeeb ur Rehman Naz påpeker at Koranen understreker viktigheten av å redde menneskeliv, det å redde ett liv anses som å redde menneskeheten.

– Soldater har et særlig behov for å kunne redde liv. Da må de også være trent til det, sier major Najeeb Naz.

Soldater har et særlig behov for å kunne redde liv. Da må de også være trent til det

I Forsvarsstaben støtter de Feltprestkorpsets syn om at alle soldater må ha fullverdig utdanning, også på sanitet:

– Det er uansett viktig å møte soldatene på en god måte og svare godt på spørsmålene de har. De ulike avdelingene i Forsvaret er fleksible der det er mulig og ønskelig, uten at det går på akkord med kvaliteten og det nødvendige innholdet i undervisningen. Forsvaret er åpent for mangfold, også religiøst, og alle skal få en fullverdig soldatutdannelse, sier oberstløytnant Lena Kvarving. 

Hun jobber med likestilling og mangfold i Forsvarsstaben. 

– Er det imidlertid noen som ser at verneplikten og dens innhold går på tvers av egen overbevisning, bør dette avklares før oppstart. 

Powered by Labrador CMS