«Hank» med låt for veteraner

​​Som ung var Hans Erik «Hank» Dyvik Husby opptatt Vietnamveteranene. Nå ønsker han å bidra til et løft for veteraner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag slippes låta og musikkvideoen som er et samarbeid mellom Hans Erik «Hank» Dyvik Husby og Veteranorganisasjonen Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS) og pårørendeorganisasjonen Hjemmesonen.
Låten heter «For deg» og i musikkvideoen er det veteraner og pårørende som spiller alle roller. Sangen er en norsk 
oversettelse av «For you» som fremføres av Dave Matthews Band og Johnny Cash.

Du kan se videoen her:

8. mai er frigjørings- og veterandagen. Her kan du lese om veteraner og deres historier.
8. mai er frigjørings- og veterandagen. Her kan du lese om veteraner og deres historier.

​​

Engasjement for veteraner.

– Som ung var jeg veldig opptatt av Vietnam-veteranenes hjemkomst, sier artisten Hans Erik «Hank» Dyvik Husby til Forsvarets forum.

– Jeg var såpass interessert i deres situasjon at jeg reiste til Vietnam for å se med egne øyne hvor de hadde vært og hva de hadde gjennomgått.

Under turneer med bandet «Turboneger» i USA, har Dyvik Husby møtt mange veteraner.
Flere har det tøft der også, men det slo meg at amerikanerne har flere frivillige organisasjoner rundt seg og sin egen «Veterans Day.» I mange andre land blir veteranene verdsatt, sett og forstått på en helt annen måte enn her i Norge. Det skyldes nok at det er nytt for oss at flere tusen nordmenn har deltatt i militære operasjoner i utlandet. Jeg har lenge ønsket å bidra til et slikt løft i Norge.


– Hvorfor er det viktig med et løft mener du?
–  Mange veteraner har vært utsatt for dramatiske hendelser og levd under ekstremt press. En del kommer hjem fra krigsområdene med vonde traumer og minner. Det kan være vanskelig å leve med, og det kan være en prøvelse for deres nærmeste de pårørende. Vi som samfunn skylder våre veteraner og deres pårørende vår oppmerksomhet, forståelse og takknemlighet.

– Hvordan vil en musikkvideo bidra til dette?
– Jeg håper denne låta og videoen, kan være med på å øke bevisstheten og kjærligheten til de mange veteranene som har gått den «ekstra mila» for oss alle.

Oppmerksomhet sivilt.
Siden slutten av 1970- tallet har nærmere 50.000 norske kvinner og menn deltatt i ulike FN- og NATO-operasjoner på vegne av Norge. 

– Hva våre veteraner har vært med på ute i oppdrag og hvordan livet fortoner seg etter tjenesten har lenge vært underkommunisert. Et firesifret antall veteraner sliter i dag med psykiske plager, og selv om tjenesten er avsluttet er det mange som ikke har kommet helt hjem, sier Gisle Bruknapp i Veteranforbundet SIOPS.

Han håper musikkvideoen kan bidra til anerkjennelse for veteraner også utenfor forsvarsmiljøet.

– Forsvaret er blitt flinke til å gi veteraner den anerkjennelsen de fortjener, men i det sivile samfunnet er det fremdeles nødvendig med oppmerksomhet rundt veteransaken.

Det er veteranforbundet Siops som har invitert med Dyvik Husby.

– For oss var det viktig at det ikke skulle være en trist video, selv om de vi jobber for har ulike skader. 

– Vi ønsker å formidle at det er mulig å ha det fint, selv om man bærer med seg minner fra utenlandsoperasjoner. ​
Powered by Labrador CMS