Nyheter

TILBAKETREKKING? Dette bildet tatt fra en video som det russiske forsvarsdepartementet publiserte tirsdag skal vise russiske stridsvogner som står klare til å returnere til sine permanente baser etter å ha deltatt i en øvelse nær grensen til Ukraina.

Ukraina utsatt for dataangrep - Vesten krever beviser for russisk tilbaketrekking

Flere departementer og banker i Ukraina er rammet av et dataangrep, ifølge ukrainske myndigheter.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Ukrainas nasjonale sikkerhetsmyndighet er Oschadbank og Privat24, to av landets største statlige banker, rammet av det som skal være et såkalt DDOS-angrep.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nettsidene til flere departementer, blant dem forsvars- og utenriksdepartementet, er også rammet. Forsvarsdepartementets nettside viste tirsdag kveld teksten «teknisk vedlikehold pågår».

– Det kan ikke utelukkes at fienden tyr til skitne triks, opplyser Ukrainas sikkerhetsmyndighet, med klar henvisning til Russland.

I midten av januar ble rundt 70 statlige institusjoner i Ukraina rammet av et omfattende dataangrep. Det er ikke fastslått hvem som sto bak, men ukrainske myndigheter anklager Russland.

Situasjonen mellom de to landene har lenge vært spent som følge av russisk styrkeoppbygging og militærøvelser nær grensa.

Krever beviser for russisk tilbaketrekking

Vestlige ledere, blant dem USAs president Joe Biden, vil ha beviser for at Russland nå trekker styrker bort fra grenseområdet mot Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin opplyste tirsdag at det er innledet en «delvis tilbaketrekning av styrker».

Biden hadde tirsdag en timelang samtale med sin franske motpart Emmanuel Macron, og de to er enige om at opplysningene om russisk tilbaketrekning må verifiseres, opplyste den franske presidentens kontor etter samtalen.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier vil også ha klare beviser for at Russland har startet tilbaketrekning.

– Vi behøver klare og troverdige signaler på at det nå skjer en nedtrapping etter den betydelige styrkeoppbyggingen som har funnet sted langs Russlands vestlige grense, sier Steinmeier, som tirsdag besøkte Latvias hovedstad Riga.

Oppfordrer USA til «pragmatisk dialog»

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov oppfordret til «pragmatisk dialog» da han tirsdag snakket med sin amerikanske motpart Antony Blinken på telefon.

– Lavrov understreket at den aggressive retorikken som Washington og deres nærmeste allierte har pisket opp, er utillatelig, og han ba om pragmatisk dialog om de spørsmål som er reist av Russland, heter det i en uttalelse fra russisk UD.

Blinken etterlyste på sin side «målbare og troverdige» beviser for at Russland nå trekker styrker bort fra grenseområdet mot Ukraina, ifølge amerikansk UD.

Biden og Putin enige om fortsatt dialog

– Vi bør gi diplomatiet alle sjanser til å lykkes, sier USAs president Joe Biden i en tale om den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina.

Biden opplyste videre at han og Russlands president Vladimir Putin er enige om å fortsette dialogen.

– Så lenge det er håp om en diplomatisk løsning, vil vi forfølge dette, sa Biden.

Biden etterlyser beviser for at Russland nå trekker styrker bort fra grenseområdet mot Ukraina og understreket at dette krever uavhengig verifisering.

– Det vil være bra, men vi har ennå ikke verifisert dette, sa han.

– Vår analyse tyder på at situasjonen fortsatt er truende. Angrep er fortsatt en mulighet, sa Biden.

Powered by Labrador CMS