Nyheter

SAMTALE: Statsminister Jonas Gahr Støre snakket én time med den russiske presidenten Vladimir Putin om krigen i Ukraina.

Støre snakket med Putin: – Klare meldinger begge veier

Statsminister Jonas Gahr Støre sier Norge var tydelige på hva de mener om russisk krigføring i Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble det kjent at statsminister Jonas Gahr Støre snakket en time med president Vladimir Putin over telefon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Støre formidlet han et tydelig budskap om at Russland bærer ansvaret for å få slutt på krigen, som så langt har krevd tusenvis av menneskeliv og blant annet etterlatt den ukrainske byen Mariupol i ruiner.

– Det er et grovt brudd på folkeretten, enorme sivile lidelser og en pågående krig som ikke hører hjemme i det 21. århundre, sa Støre under en pressekonferanse torsdag 31. mars.

Støre fortalte at han hadde bedt om en samtale med den russiske presidenten forrige uke for å formidle Norges syn på den russiske krigføringen i Ukraina.

– Det er en ekstraordinær situasjon i europeisk historie vi står overfor. Derfor er det verdt å bruke sterke ord og de brukte jeg. Han (Putin) svarte tydelig tilbake og viste til det som er russiske synspunkter, sier Støre.

Klare meldinger fra Putin

Ifølge Støre ble hverken norske våpenleveranser av i alt 4000 M72 panservenraketter til Ukraina eller norske sanksjoner overfor Russland tema for samtalen med den russiske presidenten.

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt pressekonferanse i forbindelse med at han har hatt en times lang samtale med den russiske presidenten Vladimir Putin.

Likevel kom Putin med «klare meldinger» og Norges syn på krigen ble «lyttet til», ifølge Støre.

Hva var beskjeden fra Putin til deg og Norge?

– Det er jo hans synspunkter rundt disse utbryterrepublikkenes (Luhansk og Donetsk) rett til å bryte ut, og det han opplever som urimeligheter begått mot befolkningen der fra Ukrainas side. Det er jo den historien han har fortalt i mange sammenhenger.

– Det kan man mene mye om, men det kan jo på ingen måte legitimere det fullskala militære angrepet, med de enorme konsekvensene det har ført til, sier Støre.

På russisk uvenn-liste

Ifølge statsministeren gikk ikke samtalen over på forholdet mellom Norge og Russland.

Norge har likhet med USA og EU-land havnet på en russisk liste over «uvenner».

Les også: Zelenskyj ba Stortinget om flere våpen og strengere sanksjoner

Forholdet mellom Norge og Russland som har kjølnet i etterkant av Russland invasjon, ble imidlertid ikke nevnt, ifølge Støre.

– Dette handlet om Ukraina, så det var ikke et tema, sier Støre.

Powered by Labrador CMS