Nyheter

SENDER VÅPEN: USAs forsvarsminister Lloyd Austin (t.v.) sammen med general Mark Milley under et videomøte med Ukraine Defense Contact Group, mai 2022.

USA sender flere rakettsystemer til Ukraina

USA sender ytterligere fire rakettsystemer av typen Himars til Ukraina. Systemene har lang rekkevidde og kan bli avgjørende i kampene i Donbas-regionen i øst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin informerte om avgjørelsen onsdag, melder Reuters. Dermed har USA så langt lovet leveranser av 16 av de avanserte systemene til landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi fortsetter å finne innovative måter å fortsette vår langsiktige støtte til de modige kvinner og menn i Ukrainas væpnede styrker, sier Austin.

Les mer om våpensystemet Himars her!

– Vi vil tilpasse støtten vår så Ukraina har teknologien, ammunisjonen og ildkraften til å forsvare seg selv, fortsatte Austin under en videomøte med allierte om krigen i landet.

Kan få avgjørende betydning

Eksperter mener det avanserte rakettartilleriet som har vært i bruk i Ukraina siden juni, kan få avgjørende betydning i kampene.

VÅPEN: High Mobility Artillery Rocket System (Himars) avfyres under militærøvelsen African Lion i Marocco, 2021.

Raketter fra Himars-vogner skal allerede ha ødelagt mer enn 20 russiske våpenlagre og kommandoposter, og har satt ukrainske styrker i stand til å treffe mål langt bak frontlinjene.

Landet har også mottatt et antall av systemet M270 fra Storbritannia. Dette er rakettartilleri av samme type, men der M142 Himars har kapasitet til å bære seks raketter, kan M270 bære tolv.

Norge har bidratt til denne leveransen ved å erstatte tre av de britiske artillerivognene som sendes til Ukraina med systemer fra norske lagre.

Zelenskyj og partnerne hand må skjerpe seg, skriver Oddmund H. Hammerstad. Les mer her!

Ukrainas førstedame

Den nye leveransen kommer etter at Ukrainas førstedame Olena Zelenska takket USA for penger og våpen, og samtidig ba om mer luftvern for å beskytte landet, under en tale i Kongressen.

– Vi vil ikke ha flere luftangrep. Ikke flere missilangrep, sa Zelenska til republikanske og demokratiske kongressmedlemmer i en tale som avsluttet et besøk til Washington.

BESØK: Nancy Pelosi introduserte Ukrainas førstedame Olena Zelenska onsdag.

Hun talte fra scenen i et kongressauditorium, hvor hun også viste fram og fortalte historiene til ukrainske barn som har blitt drept eller lemlestet av luftangrep, eller som ble skutt i hjel mens familiene deres forsøkte å flykte med dem.

– Vi ber om at angrepene må ta slutt, som foreldre så ber vi om det. Er det for mye å be om, spurte Zelenska fra scenen.

Zelenska har hatt under sitt besøk hatt møter med flere høytstående personer i Washington, blant andre førstedame og president Jill og Joe Biden.

Powered by Labrador CMS