Nyheter

Unge Venstre snur og går inn for å beholde verneplikten, leder Ane Breivik, mener dette er for liberalt, men avgjørende for et fungerende forsvar. Bildet er tatt den 3. juli, 2022.

Unge Venstre snur: Har gått inn for å beholde verneplikten

Unge Venstre har holdt ordinært landsmøtet og har vedtatt å beholde verneplikten. – Helt avgjørende for at Norge skal ha et fungerende forsvar, mener ungdomspartilederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har det stått på deres nettsider, under temaet «verneplikt»:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Borgere i et liberalt demokrati skal ikke sendes til en krig de ikke vil kjempe. Unge Venstre vil derfor fjerne verneplikten.»

Lederen i ungdomspartiet Ane Breivik forklarer at partiet nå snur på grunn av nye betraktninger som har blitt tvunget fram i krigen i Ukraina.

– Jeg mener fortsatt at det er illiberalt med en verneplikt, skriver hun i en e-post til Forsvarets forum.

– Men realiteten er at verneplikten er helt avgjørende for at Norge skal ha et fungerende forsvar, skriver hun videre.

Breivik mener at dersom prinsippene ikke tåler møtet med virkeligheten, er det politikken som må endres. Lederen skriver også i e-posten til Forsvarets forum at det er flere som bør gå i seg selv i forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina. Breivik skriver: «Både SV og Rødt holder fortsatt fast ved å melde Norge ut av Nato og EØS, men erkjenner at det er urealistisk i dagens situasjon.»

– Når det ikke passer å gjøre sånt i disse krisetider, så var det kanskje ikke en god idé i utgangspunktet, fortsetter hun.

Og det er nettopp slik hun ser saken fra Unge Venstre sitt standpunkt og kaller det en «totalt urealistisk og utelukkende en markeringssak»

– Prinsipielt riktig? Kanskje. Et særlig godt svar på vår tids utfordringer? Neppe.

– Rødt er mot norsk Nato-medlemskap, men Norge kommer til å være medlem av alliansen også neste år. I vårt budsjett viser vi hvordan Rødt vil styrke den nasjonale forsvarsevnen i 2023, og jeg tror dette er tiltak som mange ser at er sunn fornuft, uavhengig av hva man mener om Nato, sier partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

Rødt og SV er forelagt påstanden som rettes mot dem, men har ikke hatt mulighet til å svare. Saken oppdateres dersom partiene imøtegår påstanden.

Powered by Labrador CMS