Nyheter

STØTTEMANGEL: I løpet av kort tid vil det amerikanske forsvarsdepartementet bruke opp den gjenværende sikkerhetsstøtten til Ukraina. Bildet er fra opptreningen av ukrainske soldater.
STØTTEMANGEL: I løpet av kort tid vil det amerikanske forsvarsdepartementet bruke opp den gjenværende sikkerhetsstøtten til Ukraina. Bildet er fra opptreningen av ukrainske soldater.

USA: Ukraina-hjelpen nærmer seg tom

I flere måneder har tjenestemenn i Pentagon advart om at Forsvarsdepartementet, uten handling fra Kongressen, vil tømme den gjenværende sikkerhetsstøtten til Ukraina på kort tid.

Publisert Sist oppdatert

Defense News melder fredag om at USAs «tank» nesten er tom.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er bare damp, sa viseforsvarsminister for anskaffelser og vedlikehold, Bill LaPlante, til reportere på Reagan National Defense Forum i helgen.

Den synkende støtten er en utfordring for Det hvite hus og Pentagon-tjenestemenn. På den ene siden vil de ikke fremstille Ukrainas selvforsvar som skjørt, på den andre siden ønsker de å formidle en følelse av hastverk som kan hjelpe til med å frigjøre en ekstra bevilgning på 105 milliarder dollar, hvor mer enn halvparten ville gå til Ukraina.

Dramatisk fall i støtten

Torsdag denne uken ble også en ny tysk studie publisert. Studien tok for seg støtten til Ukraina fra andre land, hvor det kommer frem at det har vært et dramatisk fall det siste året. 

– Dynamikken knyttet til støtten til Ukraina har avtatt, konstaterer Kiel Institute.

Studien har sett på perioden fra august til oktober i år og sammenlignet den med samme periode i fjor. Konklusjonen er at løftene om ny militær, økonomisk og humanitær støtte til Ukraina har falt med 90 prosent på ett år.

Ikke siden den russiske invasjonen i februar 2022 har det kommet så få løfter om hjelp.

I rapporten står det også at Ukraina er blitt stadig mer avhengig av en liten gruppe av givere, som USA, Tyskland og de nordiske landene.

Det er imidlertid fortsatt uklart ettersom hjelpepakker fra både EU og USA ennå ikke er godkjent. 

– Snart tom

Doug Bush, den amerikanske hærens anskaffelsessjef, sa under en Defense One-konferanse i Washington torsdag at hæren snart vil sende Kongressen en anmodning om å bruke de nesten elleve milliard gjenværende kronene. Kongressen har 15 dager på seg til å godkjenne eller avvise anmodningen.

Hvis Kongressen godkjenner anmodningen, fortalte Bush at det vil sette dem kun et par uker unna en tom konto avsatt til støtte av Ukraina. 

Mangelen på ekstra amerikansk støtte vil begrense Kyivs operasjoner neste år, uttalte en høytstående amerikansk militæroffiser anonymt til Defense News, for å diskutere sensitive saker.

På denne tiden i fjor begynte noe av utstyret Ukraina trengte for sin motoffensiv allerede å ankomme.

Powered by Labrador CMS