Nyheter

FLERE: Forsvarskommisjonen mener Forsvaret bør utdanne langt flere offiserer og spesialister. Bildet er fra en krigsskole-øvelse i 2021.

Kommisjonen: Utdanningen i Forsvaret må styrkes raskt og betydelig

Det må umiddelbart utdannes flere offiserer for å kunne styrke Forsvaret over tid, skriver kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarskommisjonen mener utdanningen i Forsvaret kan styrkes på tre måter:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

  • Styrking av Forsvarets utdanning
  • Økt bruk av sivile utdanningsmuligheter
  • Tettere nordisk samarbeid, blant annet ved å vurdere om deler av landenes forsvarshøyskoler bør slås sammen.

Grunnskolekurs i leirskole-stil

Norske myndigheter må styrke kunnskapen om forsvaret av Norge - helst allerede på grunnskolenivå, mener kommisjonen. De skriver at fordi en så relativt liten andel gjennomfører førstegangstjeneste, bør man vurdere om hele årskull bør gjennomføre kurs om sikkerhet, forsvar og beredskap i grunnskolen og på videregående skole. Det kan for eksempel være en sikkerhets- og beredskapsuke på lik linje med leirskole.

Vil evaluere OMT

I 2018 ble utdanningen i Forsvaret lagt om, i den såkalte utdanningsreformen (URE). I 2020 ble «ordning for militært tilsatte» (OMT) innført. Hensikten med disse to store endringene var at Forsvaret skulle frigjøre kostnadene til utdanning og få flere spesialister nærmere soldatene.

Forsvarskommisjonen skriver i sin rapport at det er indikasjoner på at de to endringene har hatt uheldige effekter, og anbefaler at evalueringen av disse gjøres tidligere enn planlagt.

I dag er sluttraten høyere enn det som ble beregnet, og det er flere som slutter før Forsvaret ønsker å gi slipp på dem.

Kommisjonen tar til orde for et økt volum av studenter over tid- og ut over de umiddelbare behovene, som «vil strekke utdanningssystemet til det ytterste og tvinge frem nytenking».

«For å bemanne et større forsvar må Forsvaret utdanne flere. Det må umiddelbart utdannes betydelig flere offiserer for å kunne styrke Forsvaret over tid.»

Kommisjonen mener at både offisersutdanningen må styrkes, og at det må rekrutteres langt flere spesialister.

Powered by Labrador CMS