Nyheter

DØMT: En vernepliktig ble i desember dømt i Nord-Troms og Senja tingrett etter fem overtredelser av straffeloven.

Vernepliktig dømt i tingretten: Tok kvelertak på mann og spyttet på politiet

En vernepliktig ble i desember dømt i Nord-Troms og Senja tingrett, til 30 dager ubetinget fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dommen er hendelsesforløpet beskrevet slik:

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I slutten av mai 2022 ble den vernepliktige tiltalt for fem overtredelser av straffeloven etter å ha prøvd å ta seg inn i en bolig i april. Tiltalte skal ha vært ruset og ha ringt på døren flere ganger før et av vitnene, som bodde i boligen, åpnet døren og spurte hva tiltalte ville. Videre skal den vernepliktige ha tatt et steg innenfor dørkarmen før vitnet uttrykte at han ikke fikk komme inn og dyttet han ut. Deretter satte den vernepliktige en brøytestikke mellom døren og karmen, som traff vitnet i hånden, før tiltalte tok kvelertak på vitnet.

Hendelsen skjedde i nærheten av Setermoen leir i Bardu.

Den tiltalte var på tidspunktet for hendelsen vernepliktig, bekrefter aktor, politiadvokat Marie Lygre til Forsvarets forum.

Trusler og vold

Hovedforhandlingen fant sted i midten av desember, der tiltalte erkjente seg skyldig.

Aktor la ned påstand om at tiltalte skulle dømmes, i samsvar med tiltalebeslutningen, til 60 dager fengsel og at tiltalte skulle idømmes sakskostnader etter rettens skjønn. Forsvarer la ned påstand om at tiltalte anses på mildeste måte.

Han stod også tiltalt for å ha forsøkt å påvirke en offentlig tjenesteperson med vold og trusler. Bakgrunnen var at vedkommende forsøkte å gjennomføre en identitetssjekk etter å ha mottatt melding om forstyrrelse av privatlivets fred. I den forbindelse opptrådte han verbalt og kroppslig aggressivt mot en politibetjent, ved å spytte på uniformen. Den vernepliktige oppga også feil navn når det ble etterspurt, i tillegg til å fortelle at han ikke hadde identifikasjon på seg.

I bevisvurderingen la retten vekt på vitneforklaringene, blant annet at et av vitnene vitnet til det ble observert merker på halsen til vitnet som åpnet døren, i tillegg til en illustrasjonsmappe med bildere av tiltaltes spytt på politibetjentens uniform.

Dette kommer frem av en dom Forsvarets forum har fått innsyn i.

Fikk fengselsstraff

Aktor sier til Forsvarets forum at partene fremstår som ukjente for hverandre, på spørsmål om tiltalte og vitnet som ble angrepet hadde noe relasjon.

Etter rettens vurdering dømmes tiltalte til 30 dager ubetinget fengsel, i tillegg til å betale 1500 kroner i saksomkostninger til det offentlige. Både forsvarer og aktor forteller at de ikke har planer om å anke dommen fra tingretten.

Forsvarer, Kjetil Rege, forteller at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, enn det som står i dommen.

– Han ønsker å legge denne saken bak seg. Han synes det var trist, trasig og vanskelig og håper at han nå kan få avsluttet dette kapittelet.

Powered by Labrador CMS