Nyheter

DIALOG: USAs utenriksminister Antony Blinken ber på nytt Nord-Korea om å inngå dialog med USA.
DIALOG: USAs utenriksminister Antony Blinken ber på nytt Nord-Korea om å inngå dialog med USA.

Blinken: Nord-Korea tester raketter for å få oppmerksomhet

USAs utenriksminister Antony Blinken mener at Nord-Koreas rakettester kan ha som mål å gi landet økt oppmerksomhet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror noe av dette kan henge sammen med at Nord-Korea forsøker å oppnå oppmerksomhet. De har gjort det slik før, og de fortsetter trolig å gjøre det, sier Blinken i et TV-intervju med MSNBC.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han kaller Nord-Koreas rakettester destabiliserende og farlige, og sier de er i strid med en rekke FN-resolusjoner.

Blinken oppfordrer Nord-Korea på nytt til samtaler med USA, og han sier at USA ikke har noen «fiendtlig hensikt» overfor Kim Jong-uns regime.

Nord-Korea har på under én uke gjennomført to tester av det landet hevder er hypersoniske raketter. Den siste testen fant sted tirsdag.

Nye sanksjoner

Dagen etter innførte USAs finansdepartement og utenriksdepartement sanksjoner mot fem nordkoreanere som knyttes til landets rakettprogram.

Senere samme dag opplyste USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield at USA i tillegg «foreslår FN-sanksjoner etter Nord-Koreas seks rakettester siden september 2021, der hver av dem var et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner».

Hun spesifiserte ikke hvilken type nye sanksjoner hun så for seg.

Forslaget hennes må formelt behandles av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, og en beslutning der må være enstemmig. Forrige gang Sikkerhetsrådet uttrykte enstemmighet var i 2017 da USA, under daværende president Donald Trump, fikk gjennomslag for tre runder med økonomiske sanksjoner mot Nord-Koreas atomprogram og atomvåpentester.

Disse sanksjonene er fortsatt aktive og hindrer Nord-Koreas mulighet til å importere olje, samt hindrer landet fra å eksportere kull, jern, sjømat og tekstiler.

Varsler opptrapping

Etter onsdagens utspill fra Washington om nye sanksjoner, uttaler Nord-Korea at amerikanerne med hensikt bidrar til eskalering i situasjonen.

– Hvis USA inntar et slikt konfronterende ståsted, blir Nord-Korea tvunget til å innta en kraftigere og tydeligere reaksjon mot det, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Pyongyang, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA fredag morgen.

Ny test

Fredag ble det også kjent at Nord-Korea har avfyrt det som omtales som en uidentifisert prosjektil, opplyser militæret i Sør-Korea.

Nærmere detaljer om hendelsen er så langt ikke kjent.

Meldingen kommer etter at Nord-Korea på under én uke har gjennomført to tester av det de kaller hypersoniske raketter. Den forrige testen fant sted tirsdag.

Powered by Labrador CMS