Nyheter

En ukrainsk soldat på frontlinjen mot pro-russiske opprørere 8. januar. Samtidig foregår det samtaler om konflikten, blant annet i Brussel og Genève.

Stoltenberg: – Natos dør åpen for Ukraina

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at alliansen aldri vil kompromisse når det gjelder å holde dørene åpne for nye medlemsland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vil hjelpe Ukraina fram mot et Nato-medlemskap, sier Stoltenberg på en pressekonferanse mandag, ifølge Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han holdt pressekonferansen sammen med Ukrainas visestatsminister Olga Stefanisjyna.

Stoltenberg advarte Russland mot at landet vil måtte betale en høy pris hvis det angriper Ukraina, og sa også at Nato støtter Ukrainas rett til å forsvare seg selv.

– Vi må også sende et svært klart budskap til Russland om at vi står samlet, og at det vil ha store kostnader, økonomisk og politiske kostnader, for Russland hvis de nok en gang velger å bruke militærmakt mot Ukraina, sa Stoltenberg.

Samtidig mener han det er positivt at Russland og Nato-landene skal møtes i Brussel onsdag.

– Vi vil fokusere på europeiske sikkerhetsspørsmål, åpenhet når det gjelder militær aktivitet, risikoreduksjon og våpenkontroll, sa Stoltenberg.

Pressekonferansen ble holdt samtidig som diplomater fra USA og Russland diskuterer Ukraina-konflikten i Genève.

– De russiske kravene er uakseptable

– Ukraina har gjort det klart at Russlands krav om de såkalte «sikkerhetsgarantiene» er illegitime og uakseptable. Den har verken rett til å bestemme vår fremtid, eller blande seg inn i våre forhold til Nato, EU og partnerstater. Det er bare opp til Ukraina og medlemmene av disse alliansene å bli enige om veien videre, inkludert om vårt lands medlemskap, sier utenriksminister i Ukraina, Dmytro Kuleba, i en pressemelding.

At Russland krever at USA og Nato stanser utvidelsen mot øst, å ikke akseptere Ukraina som sitt medlem, samt å avslutte alle militære bånd med landet vårt, representerer et forsøk fra Russland på å gjenopplive «Molotov Ribbentrop Pakten», for å dele Europa inn i innflytelsessfærer, heter det videre i pressemeldingen som er sendt ut av den ukrainske ambassaden i Norge.

Les mer: Putin avviser anklager om mulig Ukraina-invasjon

Ønsker en deeskalering av situasjonen

Denne uken er det møter i Nato-Russland-rådet for første gang på over to år, og torsdag blir Ukraina tema når Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) har møte i Wien.

– Både Ukraina og dets partnere har én oppgave nå: å bruke diplomatiske midler for å fremme deeskaleringen av situasjonen, forårsaket av Russland, og å tvinge Moskva til å stanse sine aggressive handlinger, sier utenriksminister Kuleba videre ifølge pressemeldingen.

– Vi jobber systematisk med å holde Russland tilbake, blant annet gjennom å sette opp en omfattende avskrekkingspakke som inneholder smertefulle økonomiske sanksjoner mot russisk økonomi, samt forsvarsstøtte til Ukraina, sier Kuleba.

Powered by Labrador CMS