Nyheter

MILITÆRAVTALE: Hensikten med avtalen er at USA kan komme raskt til Sverige hvis en krise oppstår. På bilde er det svenske soldater under militærøvelsen Nordic Response, som ble gjennomført tidligere i år.

Sverige stemmer over omstridt militæravtale med USA

I dag ventes Riksdagen å stemme ja til den omdiskuterte avtalen som vil gi USA tilgang til 17 militærbaser over hele Sverige.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det dreier seg både om militære flyplasser, marinebaser samt områder for bakkestyrker, hvor USA vil kunne utplassere militært personell og materiell og gjennomføre øvelser.

Hensikten med avtalen er at USA raskt skal kunne komme Sverige til unnsetning ved en krise. Ifølge den svenske regjeringen letter det også Natos evne til å forsvare Baltikum og Finland.

Avtalen, og en rekke lovendringer knyttet til den, ventes å gå gjennom i Riksdagen. Seks av åtte partier er for, mens Vänsterpartiet og Miljöpartiet tar forbehold. De er blant annet skeptiske til at avtalen ikke nevner atomvåpen, og at amerikanske soldater følger amerikansk lov mens de er i Sverige.

Powered by Labrador CMS