Nyheter:
Nato-øvelsen dundrer over deres jorder
Onsdag skal det kriges på eiendommen til Bjørgulv og Karianne Telneset. De er mest spent på hvordan det går med de 30 kuene.
Nato har fått ja til å bruke deler av de rundt 400 målene med eiendom, jorder og skog som ekteparet disponerer på den fredfylte plassen nord for Tynset. Her skal briter og nordmenn kjempe onsdag, i en kamp der nord skal forsøke å krysse elva mot sør.
– Jeg er ganske spent på hva som skjer i fjøset når dyra værer lydene som kommer, sier Karianne Telneset (50).
Hun planlegger tilbringe ekstra tid i fjøset både på dagtid og kveldstid. I fjøset har ekteparet 30 melkekuer.
– Vi regner nok med at buskapen kan bli urolig. Jeg husker jeg spurte Forsvarets representant om det kom til å bli skyting med løsammunisjon. Da han se nei, ble jeg litt beroliget, men samtidig la han til at det kan bli lavtflyging med jagerfly. Det er jo nesten verre lydmessig, sier Bjørgulv (51). I tillegg kommer støyen fra alle kjøretøyene som kommer, store som små.
Tirsdag mottok de en kalv, og til helgen regner de med at tre-fire flere av dyrene kalver.
– Jeg vil nok sette på lys i fjøset også på natta, ha på radioen og være der mer enn vanlig, for å berolige dem, sier Karianne.
De er et godt steinkast fra Telneset bro, som blir «sprengt» og derfor må styrkene i øvelsen krysse Glomma på en midlertidig bru, eller en ferge som Forsvaret kaller det.
Den legges av norske ingeniørsoldater og er rundt 100 meter lang.
– Nei, flagge skal jeg ikke. Men jeg er positiv til at Forsvaret får øve. Det er viktig at det øves, sier Bjørgulv Telneset.
Selv tok han befalsutdannelse på 80-tallet og ble utskrevet befal og senere lagfører for en jegertropp på Setermoen.
– Jeg synes de burde ventet til januar-februar og fått erfare skikkelig vinter. Det kan ofte bli kaldt på Tynset, Tolga og Røros. Her har det vært 35 minusgrader. DET ville vært en utfordring for de utenlandske soldatene, mener kona Karianne.
Begge er opptatt av at forholdet til Forsvaret i planleggingsfasen har vært ryddig og ordentlig. Det har vært flere møter og befaringer for å til slutt lande på at Nato-soldatene kan krysse elva ved først å kjøre på deres eiendom.
– Det er lagt ut markplater for å ta av trykket for de tyngste kjøretøyene. I tillegg er det felt noen trær for å få utstyret på plass.
– Så får vi se om dette går bra eller ikke, sier ekteparet.