Forsvarets opptak og seleksjon

– Vi ser dere, selv når dere tror vi ikke gjør det

60 lag. 50 caser. Slik kjemper de for å bli Forsvarets framtidige ledere.

SELEKTØR: En selektør følger med på hvordan kandidatene presterer i en case under Forsvarets opptak og seleksjon (FOS). Kandidatene må få tunge tømmerstokker gjennom en løype med flere hinder.
Publisert

Forsvarets opptak og seleksjon (FOS)

  • FOS er et felles opptak for utdanning i Forsvaret som gjennomføres hver sommer (enkelte spesialistutdanninger deltar ikke på FOS, men gjennomfører eget opptak).
  • FOS består av ulike deler. På den første delen av opptaket gjennomføres det ulike tester inne på Sessvollmoen leir. Den andre delen av opptaket er feler netter i felt hvor kandidatene gjennomfører rundt 50 ulike «caser». 
  • I år ble 1100 kandidater kalt inn til FOS, og det var rundt 700 av dem som ble med videre til felt-delen av opptaket.
  • De 1100 kandidatene konkurrerer om 426 skoleplasser fordelt på ulike linjer. 
MOTIVERT UNGDOM: Lars Lervik, sjef for Hæren, opplever at ungdommene som møter opp til FOS tar ansvar, er motivert og at de er klar for å gjøre sin del.

I og rundt Sessvollmoen leir har det vært mye aktivitet de siste ukene, når Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) har foregått der.

Lars Lervik, sjef for Hæren, er én av mange i området når Forsvarets forum besøker Sessvollmoen.

– Jeg er her fordi det er her fremtida kommer fra, og for å anerkjenne viktigheten av de som jobber her, sier Lervik. 

Det er ikke bare kandidatene, som kjemper om å bli Forsvarets fremtidige ledere, som er ute i skogen rundt Sessvollmoen. Det er også mange selektører som følger nøye med dem. 

– Selektørene plukker opp ting hele tiden, og det har vi sagt til kandidatene. «Vi ser dere selv når dere tror at vi ikke gjør det», sier Frode Voll Mjelde som snart har 20 års erfaring med seleksjon til Forsvaret.

Tøff konkurranse

FOS er kjent for å være fysisk tungt med lite søvn og mat, og det er mange netter ute i felt.

– Det er vanskelig å finne motivasjon til å fortsette når man har vondt og bare vil stoppe. Det er utfordrende, men og veldig gøy å være her, sier Mia Carstensen, en kandidat Forsvarets forum snakker med.

LAGFØRER: Kandidat Mia Carstensen (til venstre) fikk prøve seg som lagfører under en av casene de skulle løse. Da var det hennes ansvar å få hele laget over et «minefelt» ved å være eneste som kunne gi kommandoer. Det var flere faktorer som gjorde oppgaven tilsynelatende stressende.

Kandidatene på FOS er delt inn i lag på rundt ti stykker når de er i felt, og skal sammen gjennom og løse over 50 ulike «caser». De danner mer enn 60 lag, og alle følges av to selektører.

– Selektørenes rolle er å observere og vurdere kandidatenes lederegenskaper. De må være veldig oppmerksomme, og følge med på alt: ansiktsuttrykk, kroppsspråk, ord, vendinger og atferd. De må være påskrudd hele tiden, sier Mjelde. 

KREVENDE: – Det er krevende å være selektør. Når man er ferdig med et slikt omfattende opptak, så har man nesten behov for en pause mentalt, sier Frode Voll Mjelde som har mange år med selektørerfaring.

Carstensen har søkt seg til en linje på Sjøkrigsskolen med kun ti plasser. Under første delen av opptaket opplevde hun de andre søkerne som veldig erfarne og at de virkelig ønsket seg inn på den linja. Derfor trodde hun de hadde større sjanser enn henne for å komme inn, men hun er likevel veldig motivert. 

– Jeg har egentlig gått inn i felt-delen med motivasjonen om at jeg bare skal lære. Så derfor klarte jeg å koble ut selektørene ganske mye, sier hun. 

Fem lederegenskaper 

Selektørene observerer og vurderer kandidatene, og gir dem karakterer basert på hvordan de presterer. 

– Selektørene forholder seg til de fem lederegenskapene: rollemodell, samspill, løse oppdrag, mental robusthet og utvikling, sier Mjelde.

LIKE BAK: Like bak laget følger en selektør, han observerer hvordan kandidatene fungerer under det fysisk krevde oppdraget de må løse.
PSYKOLOG: Jan O. Heimdal jobber som psykolog i Forsvaret og er med på å utvikle flere deler av FOS.

Jan O. Heimdal seksjonssjef for militærpsykologi, og psykologspesialist, og forteller at alle casene har en hensikt, og hver av dem er ment for å måle minst én av de fem lederegenskapene.

– Vi psykologene har laget noen caser, og så er vi ofte med og mener noe om de andre casene, sier han. 

Biaser

Mjelde forteller at noe av det vanskeligst med å være selektør er biasene, for eksempel fordommer eller forutinntatte meninger, man har med seg. 

– Vi har jo alle med oss noen biaser, formeninger, forventninger og en måte man ser ting på. Under opptaket har hver tropp møter og felles samtaler i den hensikt å unngå slike fallgruver, sier Mjelde. 

Før FOS holdt Heimdal og tre andre psykologer fra Forsvaret et kurs for alle selektørene. Da fokuserte de på å bevisstgjøre selektørene på feilkilder – for eksempel biaser man kan ha, og å diskutere hvordan man håndterer dem. 

– Vi vet jo at når mennesker skal vurdere andre mennesker, så er det en rekke feilkilder i det, sier psykolog Heimdal.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tidligere var det vanlig med én selektør per lag. Gjennom årene har noen skoler brukt to selektører, men fra og med i fjor har samtlige lag blitt fulgt av to selektører. 

Mjelde har selektert både alene og i par. Han synes det var positivt når han fikk en makker å jobbe sammen med, både for å kunne fordele timene seg imellom, men først og fremst for å ha noen å sparre med. Slik unngår man å låse seg til én formening, sier han. 

– Når man jobber i par øker man objektiviteten og opptaket blir mer rettferdig, sier han. 

NESTE POST: 9. juli får kandidatene vite om de har fått skoleplass eller ikke. De fleste som har fått plass får en liten sommerferie før skolestart til høsten.



Powered by Labrador CMS