Nyheter
MASSAKRE: På dette bildet levert av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), ser vi røyk og flammer fra kjøretøyer i byen Hpruso, Kayah-staten, Myanmar, fredag 24. desember 2021. Myanmars regjeringstropper samlet inn landsbyboere, noen antas å være kvinner og barn, skjøt mer enn 30 til døde og satte fyr på likene, sa et vitne og andre rapporter lørdag.
Foto: KNDF, AP/NTB
Soldater anklages for å ha massakrert over 30 sivile i Myanmar – Redd Barna-ansatte savnet
Myanmarske regjeringsstyrker anklages for å ha skutt og drept mer enn 30 mennesker øst i landet. Barn skal være blant ofrene, og Redd Barna-ansatte er savnet.
Etter massakren julaften skal de drepte ha blitt brent, ifølge flere rapporter som lørdag kom fra Hpruso i delstaten Kayah, der flertallet av innbyggerne tilhører den etniske minoriteten karenfolket.
Redd Barna opplyser at to av deres ansatte er savnet etter angrepet, som ifølge organisasjonen krevde minst 38 menneskeliv.
– De er fortsatt savnet, og vi har fått bekreftet at deres private kjøretøy ble angrepet og brent. Vi har fått meldinger om at militæret tvang folk ut av bilene, pågrep noen, drepte andre og brente likene, sier organisasjonen i en uttalelse første juledag.
På flukt
Bilder som angivelig viser åstedet i landsbyen Mo So, er spredt i sosiale medier og har ført til nytt raseri mot militærjuntaen som tok makten i februar. Ifølge aktivister var ofrene på flukt fra kamper i området da de ble drept.
Organisasjonen Myanmar Witness sier de har fått bekreftet lokale medierapporter og vitnesbyrd fra lokale krigere om at «35 personer, blant dem kvinner og barn, ble drept og brent av militæret 24. desember i Hpruso».
Fordømmelse
Redd Barnas ansatte var på vei hjem på ferie etter å ha utført humanitært arbeid i nærheten da de havnet midt oppi hendelsen.
– Redd Barna fordømmer dette angrepet som et brudd på internasjonal humanitærrett, sier Redd Barna-direktør Inger Ashing.
En landsbyboer som sier han dro til åstedet i etterkant, forteller til nyhetsbyrået AP at ofrene hadde flyktet fra kampene mellom væpnede motstandsgrupper og regjeringshæren i delstaten Kayah. De var på vei til flyktningleirer vest i Hpruso da de ble stanset og drept, ifølge øyevitnet.
– Kroppene ble bundet fast med tau før de ble satt fyr på, sier vitnet, som uttaler seg anonymt av frykt for egen sikkerhet. Han sier det fortsatt pågår harde kamper ved Mo So lørdag.
Granskes
Meldingene har ikke latt seg verifisere av uavhengige kilder, skriver AP, men bildene viser forkullede levninger av over 30 mennesker i tre utbrente kjøretøy.
Myndighetene i Myanmar har ikke kommentert anklagene, men statlige medier melder at kamper brøt ut i nærheten av Mo So da en gerilja og andre juntamotstandere kjørte i «mistenkelige» biler og angrep sikkerhetsstyrker. Ifølge den statskontrollerte avisa Mirror Daily skjøt regjeringssoldatene mot sju lastebiler som hevdes å ha transportert våpen og mat til opprørerne.
Redd Barna sier at granskingen av hendelsen fortsatt pågår.
– Vi er forferdet over volden som utføres mot uskyldige sivile og våre ansatte, som er dedikerte humanitære og støtter millioner av barn over hele Myanmar, sier Ashing.
Luftangrep
Et medlem av en lokal motstandsgruppe i Hpruso forteller til nyhetsbyrået DPA at noen av ofrene var i live da de ble brent.
– Vi fant noen utbrente lik med bakbundede hender. Vårt folk ble brutalt drept da de prøvde å flykte fra landsbyene sine til et trygt sted, sier vedkommende.
Myanmar har vært herjet av konflikt og vold siden militærkuppet i februar da landets sivile leder Aung San Suu Kyi ble avsatt. Militærjuntaen har siden styrt med jernhånd og undertrykt all motstand.
Ifølge menneskerettsgruppa AAPP er minst 1300 mennesker drept og over 10000 fengslet siden kuppet.
Lørdag fortsatte kampene i Kayahs nabodelstat Kayin, tidligere Karenstaten, nær grensa til Thailand, hvor tusenvis av mennesker har flyktet. Ifølge lokale tjenestemenn har militæret i Myanmar siden julaften utført fly- og luftangrep mot Lay Kay Kaw, en liten by som kontrolleres av karengeriljaer.