Morgendrillen

BFO: Øyvind Førland Olsen er redaktør i Offisersbladet, medlemsmagasinet til Befalets Fellesorganisasjon (BFO).

Øyvind vil dele en FR med den forsvarstoppen som peker på at Forsvaret har problemer med å beholde personell

Øyvind Førland Olsens beste tips for velferd på øvelse er: Stå på sidelinjen, dokumenter, og etter en del timer, finn deg et hotellrom.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Øyvind Førland Olsen

Alder: 41

Yrke: Redaktør i Offisersbladet, medlemsmagasinet til Befalets Fellesorganisasjon.

Sted: Oslo.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Alarmen går et sted mellom klokka 06.00-07.00 om morran, alt avhengig av hva programmet for dagen består av. Dusj er obligatorisk – først da føler jeg meg helt menneskelig.

– Så er det å fôre, for så shippe ungene til skolen med skyss eller ved hjelp av deres egne bein. T-banen tar meg til sentrum av Oslo.

Når starter arbeidet?

– Jeg har en fleksibel arbeidsdag, som også innebærer en del reiser for å besøke de stedene der Forsvaret og våre medlemmer er. Hvis det er en vanlig kontordag prøver jeg å rekke fram til klokka 08.00 (det er ikke alltid jeg får til).

Pensko eller feltstøvler?

– Joggesko og tursko – pensko hvis anledningen krever det. Feltstøvler har jeg ikke brukt siden førstegangstjenesten for drøyt 20 år siden.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Hverken lunger eller fotballkne ville trivdes noe særlig med maraton. Jeg startet likevel med å trene selforsvarssystemet Krav Maga for noen år siden. Det er har gjort meg litt tøffere og det har bidratt til å holde kroppen sånn ganske bra i form.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Stå på sidelinjen, dokumentere og etter en del timer finne seg et hotellrom. Jobben krever imidlertid at jeg ser og føler litt på soldatlivet, men det er alltid godt å ha muligheten til å søke tilflukt i det komfortable etter en stund.

KJK: Øyvind Førland Olsen da han var menig i Kystjegerkommandoen i 2001.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Under førstegangstjenesten i Kystjegerkommandoen i 2001-02 var utenlandske soldater noe man helst skulle holde seg unna. Det gikk historier om britiske og nederlandske soldater man hverken burde møte på byen eller i skogen.

– Det var også en del fortellinger om dårlige egenskaper til å kle seg etter været og stå på ski, som innebar besøk på sykestua på Åsegården leir i Harstad.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Den forsvarstoppen som peker på at Forsvaret har stort problem med å beholde sitt personell, og er åpen om hvilke konsekvenser det vil ha for forsvarsevnen.

– Så må det gjerne pekes på konkrete og troverdige løsninger for å få bukt med problemet, med et krav om politisk handling. Jeg lover å skrive om det.

Smartklokke – yay or nay?

– Nei, helst ikke. Jeg synes det er fiffig med sånne klokker som tilsynelatende kan gå i det uendelige basert på bevegelses- eller solenergi, gjerne en sånn man kan se alle de små delene som får det hele til å fungere.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Vi har en hel masse flinke tillitsvalgte som gjør sitt ytterste for å følge opp nye og gamle medlemmer – det blir rekruttert godt. Dessverre ser vi at det altfor mange som velger å slutte i Forsvaret til fordel for en jobb i det sivile. Det er ofte folk som har masse mer å gi, men som har kommet til erkjennelsen at gresset er grønnere på den sivile siden av gjerdet.

– For min egen del handler det om å speile Forsvaret på godt og vondt, få fram historiene og lage et magasin som er relevant fra kadett- til (og med) pensjonisttilværelsen.

Powered by Labrador CMS