Morgendrillen

Arne Opperud på hesteryggen i Afghanistan fra da han var sjef for stabiliseringsstyrken i Meymaneh i 2007. Når anledningen bød seg overvar Opperud buzkashi (den afghanske nasjonalsporten) på en slette utenfor byen.

Felstøvler eller pensko?
Det spørs om tiden skal tilbringes på hesteryggen i Meymaneh eller med inspisering av æresvakter på festningen

Morgenfuglen starter helst dagen med en kort og intensiv sirkeltreningsøkt.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Arne Opperud

Alder: 55 år

Stilling: Sjef Forsvarets fellestjenester, utgiver av Forsvarets forum på vegne av forsvarssjefen.

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Om jeg ikke allerede er våken, vekker alarmen meg klokken 05.15. Jeg står opp på tre takter, med venstrebenet først i gulvet.

– Hva er det første du gjør?

– Svinger innom badet av ren biologisk nødvendighet før en kort men intensiv sirkeltrening. Gjennomfører et fast opplegg som ble jeg fikk anbefalt, for mange år siden, av den gode kollega Jan Erik Haug. Han er en spreking og velger nok helt sikkert en mer omfattende runde.

– Når starter arbeidet?

– Jeg er på kontoret ti over syv, hvis VY vil. Da er det tid for å gå igjennom dagens klippmappe. Klippmappen er limt sammen av dyktige medarbeidere ved FMS. Så er det behandling av post før morgenmøte med mine nærmeste medarbeidere klokken åtte.

– Pensko eller feltstøvler?

– Alltid etter anledningen. Pensko er upraktiske i felt og feltstøvler passer dårlig til galla, men feltstøvlene er jo de mest behagelige. Dagen krever som regel tjenesteuniform og da blir det pensko.

Brigader Arne Opperud inspiserer æresvaktene fra Hans Majestet Kongens Garde på Akershus festning

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– En ugrei hæl, forhåpentligvis forbigående, dytter meg i retning av jern. Men stod jeg fritt ville jeg valgt maraton. Da kan jeg ta all den tiden jeg trenger til hjelp.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Siden 90-tallet har jeg hatt med meg Jervenduk i storsekken. Jervenduken er det beste lokale klimaendringstiltaket jeg vet om. Beskytter momentant mot både stekende sol, iskald vind og nedbør fra alle kanter.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Da jeg var Deputy JEF, deployerte vi hovedkvarteret til Kypros. Dette var før koronapandemien. Felthovedkvarteret var trangt. Møterom og møtetelt var alltid fylt til randen. Men britene vet råd. De har en drill for å «gå opp i rett», sittende! Klarte aldri helt å venne meg til det.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Det lureste ville trolig vært Arne Brimi. Da kunne han lært meg hvordan en kan løfte FR til nye kulinariske høyder. Men jeg ville gjerne delt FR med vinneren av Vendée Globe 2020; Yannick Bestaven. Han har sikkert levd på samme type mat i de 80 dagene han brukte på å seile jorden rundt uten assistanse. En imponerende prestasjon i planlegging, mental styrke og utholdenhet. Helt sikkert mye å lære av han.

– Smartklokke – yay or nay?

Nay. Jeg er svak for gadgets og all verdens elektronikk, men føler ikke et behov for et armbåndsur som til stadighet maser om lading. Dessuten må jeg legge igjen mobil og smartklokke utenfor mange møterom. Presisjon er jo viktig, så da må det bli kvartsur. (Viktigste argumentene til den indre dialogen for å stå i mot lysten til å kjøpe et flott analogt ur.)

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt

Resultatet av MOST-undersøkelsen 2020 ble offentliggjort da jeg fikk denne morgendrillutfordringen. Undersøkelsen er en påminnelse om hvor vanskelig det er å gå fra «godt sagt» til «godt gjort». Det gjelder særlig alt som ikke er konkret, håndfast eller koblet til tid og rom. Konkrete saker med tidsfrist eller økonomiske kostnader har en tendens til å få prioritet, selv om de ikke alltid er de viktigste sakene.

Powered by Labrador CMS