Morgendrillen

TRENING: Ole-Christian Tenden hadde valgt maraton over å pumpe jern.

Allierte styrker fikk nok av norsk vintertrening da Ole-Christian Tenden sto for planleggingen

Hans beste triks for velferd på øvelse er den gode gammeldagse komablandingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Ole-Christian Tenden

Yrke: Sjef Hærens skole for rekrutt og fagutdanning (HSRF)

Sted: Østerdal Garnison

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Våkner normalt opp før 0530. Da er det bare å stå opp, få på seg klærne, re opp sengen og komme seg på badet.

– Hva er det første du gjør?

Det første jeg gjør etter «drillen» er å vurdere om jeg skal gå eller løpe en tur med hunden. Det er undervurdert å komme seg i gang på morran.

– Når starter arbeidet?

Prosessen starter på morgenturen, men er normalt på kontoret klokken sju.

– Pensko eller feltstøvler?

Jeg trives best med M-77 på beina, men jeg har også gode pensko. Dette da det er viktig å ha gode sko for å kunne jobbe i alle miljøer og anledninger.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

I min alder bør jeg nok komme i gang å pumpe jern igjen, men sliter litt med tålmodigheten, det føles for lite effektivt. For min del blir det maraton.

– Beste triks for velferd på øvelse?

Komablanding er fantastisk. Det er godt å ha når det blir mørkt, bratt og tungt...

– Rareste kulturkrasjopplevelsen på øvelse med andre lands styrker?

Jeg tilrettela for vintertrening for utenlandsk styrke i Norge. Den besøkende styrken ønsket god norsk vintertrening. Etter bestillingen og planen skulle de bo ute mye av tiden, men etter dag to ønsket de ikke å bo ute lenger. Da hadde de fått gjennomført fall i råk, en overnatting og en kort skimarsj. De konkluderte da med at de var gode nok og trengte litt mer velferd og kortere dager. Tilfredsstiller ikke våre standarder.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

Jeg ville ha delt en FR på stubben med Stanley McCrystal. Han er en erfaren og suksessfull leder, som etter en lang og innholdsrik militære karriere, blant annet har rettet fokuset på hvordan effektivisere byråkratiske organisasjoner for å få økt effektivitet. Hans erfaringer, tanker og refleksjoner rundt lederskap ville vært spennende å diskutere.

– Smartklokke – yay og nay?

Smartklokke er en kjekt å ha gjenstand, men jeg er ikke så godt trent at jeg trenger en. Min blir stort sett brukt til klokke, så egentlig nay.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass og Forsvaret generelt?

Den største utfordringen for at å lykkes i min jobb er å få tilgang til tilstrekkelig med kompetent personell. Det å bygge opp en ny avdeling, med begrenset tilflyt av kompetanse har vært utfordrende, men noe vi lykkes med igjennom målrettet rekrutteringsarbeid. Det er viktig å ha rett personellet med rett kompetanse som skal utdanne de unge. Dette fordi HSRF blir ungdommens første møtet med Hæren og Forsvaret. Vi har derfor et stort ansvar med å ansette de riktige, de med gode holdninger og tilstrekkelig kompetanse.

– Det er viktig å sende «sine beste» til skolehusene i en tidsbegrenset periode, da dagens rekrutt er morgendagens ansatt og dagens elever er morgendagens ledere. Det betyr at dersom vi utdanner riktig, så vil vi få et robust forsvar av dedikerte soldater. Soldater og ledere med gode kunnskaper, ferdigheter og holdninger som kan ta vare på seg selv og forsvare våre kjerneverdier.

Powered by Labrador CMS