Nyheter

STRIDSKLAR: Et Patroit luftvernmissilsystem ble presentert for media i Schwesing, Tyskland, i mars, 2022.

Det tyske forsvaret skal plassere luftvernmissiler i Polen

Tirsdag reiser en gruppe til Polen for å finne et passende sted å etablere systemet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– For oss er dette en veldig viktig gest fra en alliert og en veldig viktig gest fra en nabo, sier Andrzej Duda etter et møte med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i Berlin mandag.

Etter at en ukrainsk rakett på avveie slo ned i Polen og drepte to personer i november, ble forsvarsministrene fra Polen og Tyskland enige om at tyskerne skulle overføre deler av sitt rakettforsvar til Polen.

Skal finne passende sted

Tirsdag reiser en gruppe fra det tyske forsvaret til nabolandet for å finne et passende sted å plassere luftvernmissilene. På det samme møtet ba Duda den tyske presidenten forberede seg på å ta imot flere flyktninger til vinteren.

– Folk flykter fra kulda, fra døden og fra Russlands bomber og raketter, sier Duda.

Polen har tatt imot flere ukrainske flyktninger enn noe annet land, men mange tusen har reist videre til Tyskland.

Reuters rapporterte forrige onsdag at Polen forbereder seg på å plassere ut luftvernmissiler på sitt territorium etter at Tyskland nektet å plassere missilsystemet i Ukraina.

Brukes i Sverige

Patriot blir produsert av det amerikanske selskapet Raytheon og regnes som et av verdens mest avanserte systemer for beskyttelse mot krysser- og ballistiske missiler.

Forsvarets forum omtalte i fjor at det svenske forsvaret har tatt i bruk Patriot-systemet. Det består av tre utskytingsplattformer som kan bevæpnes med to ulike typer missiler, ildledelsesplass, radar, reparasjonsenhet samt kjøretøy for å transportere luftvernet.

– Med luftvernssystem 103 får Försvarsmakten kapasitet til å møte missil- og flyangrep på lange avstander og vi kommer også til å kunne bekjempe ballistiske missiler. Dette utgjør en kraftfull modernisering og oppgradering av det svenske luftforsvaret og den svenske forsvarsevnen, sa Sveriges daværende forsvarsminister Peter Hultqvist.

Powered by Labrador CMS