Nyheter

VÅPEN: Mexico vil at USA skal finne ut hvorfor det er så mange våpen fra USA som har kommet seg til hendene på mexicanske narkosmuglere. Bilde av tomhylser i Jesus Maria, Mexico i januar 2023.

Mexico hevder militære våpen smugles fra USA

Mexico krever at USA gransker hvordan militære våpen som ikke er offentlig tilgjengelige, ender opp i hendene på mexicanske narkosmuglere.

Publisert

Mexicos militære sier at det er funnet maskingevær, utskytingsramper for raketter og granater som ikke selges til sivile i USA, i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hæren sier at det siden 2018 er funnet 221 maskingevær, 56 granatkastere og et titall ramper for raketter hos narkokartellene, blant dem kartellet Jalisco Ny Generasjon og Sinaloa-kartellet.

De avanserte våpnene er en stor utfordring for de militære, som ofte også møtes av kartellenes hjemmelagde pansrede kjøretøyer og droner som kan slippe bomber.

– Forsvarsdepartementet har varslet USA om flommen av våpen som egentlig er til det amerikanske militærets eksklusive bruk. Det haster å granske dette, sa utenriksminister Alicia Barcena mandag.

Mens USA peker på Mexico som opprinnelsesland for kokain og annen narkotika som flommer inn i USA, anklager Mexico USA for å tillate at narkokartellene væpner seg med amerikanske våpen. I motsetning til USA har Mexico strenge våpenlover.

Over en halv million våpen smugles årlig til Mexico fra USA, og den amerikanske ambassadøren i Mexico, Ken Salazar, innrømmer at 70 prosent av våpnene som forårsaker mye av volden i Mexico, kommer fra USA:

Det har vært over 420.000 drap i Mexico siden regjeringen erklærte krig mot narkokartellene i 2006.

Powered by Labrador CMS