Meninger

FEIL: Markedspris er feil medisin for å beholde Forsvarets ansatte, skriver Pål B. Nygaard. Han oppfordrer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (bildet) om å gå i «krigen» for Forsvarets personell.
FEIL: Markedspris er feil medisin for å beholde Forsvarets ansatte, skriver Pål B. Nygaard. Han oppfordrer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (bildet) om å gå i «krigen» for Forsvarets personell.

Forsvarsministeren må gå i «krigen» for sine ansatte

Markedspris på Forsvarsboliger er feil vei å gå for å beholde personell i Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen proklamerer at husleieøkningen som organisasjonene har fått seg forelagt, bare er en «teknisk vri»? Ja vel, herr statsråd – betryggende. Statsråden har i sin tid ved roret styrt personellforvaltningen i Forsvaret mot stupet.

Aldri har vi hatt kortere stå-tid, blant de yngst tilsatte menn og kvinner, enn i samme periode som Frank Bakke-Jensen har styrt butikken. Disse personell-«insentivene» som er gjennomført og de som ligger på blokka, herunder husleieøkning, er ingen insentiv, mer dolkestøt mot personellet!

Beordret til tjenestested

Personell i Forsvaret er på beordringssystem frem til 38 år, deretter et disponeringssystem med eller mot villighet i resten av karrieren. Beordringssystem betyr for de uinnvidde at arbeidsgiver bestemmer at du for eksempel i de neste tre-fem år, skal jobbe i garnisonen i Sør-Varanger, dernest beordres til HMKG (Hans Majestet Kongens Garde, red.anm. ) i Oslo.

Hvordan skal personell som er totalt undergitt arbeidsgivers beordringsplikt kunne ha forutsigbarhet med et slikt system?

Ved å bruke dette høyst relevante eksemplet opp mot husleieforslaget som arbeidsgiver har fremsatt pr. juni 2021, betyr det at med utgangspunkt i en 100 kvadratmeter leilighet forvaltet av Forsvarsbygg, blir husleia cirka 8500 kroner i Kirkenes og 18.500 kroner i Oslo.

Hvordan skal personell som er totalt undergitt arbeidsgivers beordringsplikt kunne ha forutsigbarhet med et slikt system? Saken er fra NOF (Norges offisers- og spesialistforbund) sin side at personell må kunne komme seg inn på boligmarkedet og betjene lån, samtidig som arbeidsgiver styrer geografien! Man kan ikke betjene begge deler samtidig!

Var i samme situasjon

At forsvarsministeren lover «peace in our time» og vifter med kompensasjon, begrunnet i fordelsbeskatning, er det reneste svada! Vi (ansatte i Forsvaret) sto i samme situasjon i 1997/98. Da skulle personellet beskattes for bolig og (de nå bortfalte) flyreisene vi hadde pr. år (2 stk. til familiehjemmet).

Les også: BFO-undersøkelse med svakt tallgrunnlag. Tok bare temperaturen, sier organisasjonen

Saken ble fremmet i Stortinget av representanten Ranja Hauglid (Ap) fra Salangen til daværende settestatsråd for finansminister Jens Stoltenberg, Jørgen Kosmo. Svaret ble at befalets spesielle situasjon med beordring var god nok begrunnelse for fritak av denne «fordelen».

NOF var «arkitekten» bak spørsmålet som ble stilt, vi fikk et godt svar!

Må gå i «krigen»

Så min oppfordring til dagens forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er at han strammer seg opp og går i krigen for sine ansatte, dersom noen mener at ansatte har uspiselige fordeler! Jeg har ikke opplevd at opposisjonen har fremmet slike krav.

Les også: Frykter at ansatte blir pensjonstapere

I samme åndedrag kan du kanskje få på plass at våre merbelastningstillegg for vakt, øving og fartøytjeneste blir pensjonsgivende. Det er vel for mye forlangt, du har jo trenert dette i dine år.

Lurer du på hvorfor ansatte slutter?

Dette innlegget var først publisert i Nordnorsk debatt.

Powered by Labrador CMS