Morgendrillen

RUSSLANDEKSPERT: Øystein Bogen på Den røde plass i 2018.

Øystein Bogen delte en flaske Slivovitz med søskenbarna til Slobodan Milosevic

Han slapp stort sett å spise feltrasjoner på Forsvarets russiskkurs.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når og kanskje viktigst: hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er ingen morgenfugl og står som regel ikke opp før rundt 08.00, og da er det med et rykk. Deretter er det noen minutter med zombie-moves helt til jeg har fått gjort unna mine daglige 30 pushups og situps. Etter det går motoren som regel jevnt og jeg kan erklære at dagen er i gang.

Hva er det første du gjør?

Navn: Øystein Bogen

Alder: 51

Yrke: Utenriksreporter TV 2. Forfatter, aktuell med thrilleren «Zetaviruset».

Sted: Bergen

– Da er det aller først katten Zimba som skal ha frokost. Så kaffe, samtidig som jeg pløyer gjennom nattens hendelser på nyhetsfronten - internasjonale nettsteder som BBC, The New York Times og CNN først, deretter en kjapp kikk noen av de norske. Til slutt bruker jeg gjerne noen minutter på å planlegge arbeidsdagen. Planlegging er viktig også i min bransje

Når starter arbeidet?

– Vanskelig å si noe generelt om. Jeg har nyhetsvakter som starter sent og tidlig og er ofte på reportasjeoppdrag i utlandet der døgnet blir snudd helt rundt. Men som oftest en gang mellom klokken 9 og 14 norsk tid.

Pensko eller feltstøvler? (forklar hvorfor)

– Ingen tvil om at jeg foretrekker et par gode feltstøvler, for komforten sin del. Men i praksis blir det dessverre mer ferdsel på parkett enn på skogbunn, så penskoene slites nok mest.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Helt klart løpe. Ingenting klarner hjernen som en lang løpetur. Men nå i det siste har det ene kneet gitt tilbakemelding om at jeg kanskje må variere treningen litt mer, så jeg driver også en del med pumping. Selv om det lett gjør at jeg kjeder meg litt.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Fra mine dager i felt - god tilgang på kaffe og sjokolade.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Nå begynner det å bli noen år siden jeg sist var på øvelse. Men i min jobb som utenriksreporter har jo kulturkræsjene nærmest stått i kø. Det var blant annet mange rare og sjarmerende kulturkræsj da jeg fikk anledning til å reise rundt i «The Deep South» for å bli kjent med Trumps tilhengerskare før valget i 2020. Mange var jo generelt svært mistenksomme til journalister, men da jeg sa at jeg kom fra Norge, var det som regel bare smil å se og ingen vansker med å finne tonen. Et annet kulturkrasj jeg husker godt var i 1999 da jeg på jobboppdrag traff på noen av søskenbarna til Slobodan Milosevic i skogene nord i Montenegro. Også de ganske så uvennlige til mediene, men sannelig gikk ikke det også bra og vi endte opp med å dele en flaske Slivoviz.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Med min gode venn og reisekompanjong, TV 2-fotograf Aage Aune. Vi har reist til mange uveisomme steder sammen og som tidligere kavalerist vet han godt hvordan han skal optimalisere en FR. I motsetning til meg, som i sin tid gikk på Forsvarets russisk-kurs og stort sett slapp å ha så mye med feltrasjoner å gjøre.

Smartklokke – yay or nay? (utdyp)

– Yay! Jeg elsker tekniske dingser og er blitt helt avhengig av smartklokken min. Til trening, spille musikk fra eller til å navigere på ukjente steder.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For min arbeidsplass - vel jeg antar at den er å nå publikum med nyhetene våre, selv om mange har sluttet å se nyhetssendinger lineært på TV. Personlig er jeg mest opptatt av at journalistikken skal oppleves som etisk, troverdig og grundig og at de redaktørstyrte mediene fortsatt skal nyte stor tillit i den norske befolkningen.

– For Forsvaret tenker jeg det er viktig at befolkningen igjen får følelsen av at Norges sikkerhet er noe som også angår dem. Og at Forsvaret makter å fremstå på en sånn måte at norsk ungdom fortsatt ønsker å avtjene sin verneplikt.

Powered by Labrador CMS