Nyheter:

SV-leder Audun Lysbakken under en muntlig spørretime på Stortinget i mai.

SV spør om Intops-vester på Stortinget

Usjekkede vester har blitt sendt med norske soldater utenlands. – Meget alvorlig, sier Audun Lysbakken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vester som ikke er kontrollert for brister eller sprekker som svekker de skuddbeskyttende egenskapene, har vært brukt i skarpe oppdrag i Norge og blitt sendt med norske soldater på utenlandsoppdrag.

Det dokumenterte Forsvarets forum før helgen.

Les om vestene som er brukt i skarpe oppdrag hjemme her.

Les om vestene som er blitt med på utenlandsoppdrag her.

– Dette er svært alvorlig, skriver SV-leder Audun Lysbakken om sakene.

Spør forsvarsministeren om det er flere saker

Han sendte tirsdag inn skriftlig spørsmål i Stortinget til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Det lyder følgende:

Hvordan vurderer statsråden opplysninger om at ukontrollerte vester skal være brukt i Vakt og sikring i Norge og deltakelse i internasjonale operasjoner, og kjenner statsråden til andre tilfeller enn de som er beskrevet i Forsvarets Forum, der norske soldater har blitt sendt på utenlandsoppdrag uten at utstyret deres er blitt forsvarlig kontrollert i forkant?

I sin begrunnelse for spørsmålet, skriver SV at de viser til sakene i Forsvarets forum, og bekymringen som løftes knyttet til utstyrsmangel, spesielt den skuddbeskyttende vesten M07.

Det blir blant annet beskrevet situasjoner der en har måttet «skrape i hop» vester kort tid før utenlandsoppdrag, uten at de nødvendigvis er tilpasset personellet, og at utstyr ikke har gått gjennom vanlig kontroll, står det i spørsmålsbegrunnelsen til Stortinget.

– Representanter for Forsvarets logistikkorganisasjon har tidligere uttalt at vester som ikke er i skikkelig stand, «gir ikke nødvendig beskyttelse. I ytterste konsekvens dødelig.» Ukontrollerte vester er ifølge avisen både brukt i Vakt og sikring i Norge og deltakelse i internasjonale operasjoner.

En fot i bakken

Lysbakken utdyper sitt engasjement i saken overfor Forsvarets forum.

– Vi kan ikke sende norsk personell ut i internasjonale operasjoner når vi ikke vet om utstyret er i orden.

Han skriver videre at SV flere ganger uttrykt bekymring for at Forsvarets ressurser blir «smurt for tynt utover».

– Det er på tide å sette en fot i bakken og erkjenne at vi må prioritere Forsvarets kjerneoppgaver i Norge. Jeg har stilt spørsmål til forsvarsministeren om han kjenner til flere tilfeller der norske soldater har blitt sendt på utenlandsoppdrag uten forsvarlig kontrollert utstyr, og vil følge opp dette videre, skriver Lysbakken.

Forsvarets forum har kontaktet flere medlemmer av utenriks- og forsvarskomiteen for å høre hvordan de stiller seg til sakene samt hvorvidt tilgang på materiell og økte beredskapsbeholdninger er noe de ulike partiene har prioritert i arbeidet med ny langtidsplan for forsvarssektoren.

Forsvarets forum har kontaktet Forsvarsdepartementet for en kommentar. Departementet svarer at det vil svare Stortinget før det svarer mediene på spørsmål som er reist der.

Har du tips i denne saken? Kontakt journalist Louise Thommessen på kryptert e-post: lthommessen@protonmail.com eller via Signal +4798806282. Eller kontakt journalist Andrea Rognstrand på e-post: arognstrand@protonmail.com eller via Signal +4745204315.

Powered by Labrador CMS