Meninger

ENERGI: Hvordan skal en soldat klare å yte i sin stilling hvis ikke en av de viktigste energikildene er tilstrekkelig? Spør skribenten, og sikter til soldater med spesielle kostholdsbehov som ikke blir tilstrekkelig tilrettelagt for.
ENERGI: Hvordan skal en soldat klare å yte i sin stilling hvis ikke en av de viktigste energikildene er tilstrekkelig? Spør skribenten, og sikter til soldater med spesielle kostholdsbehov som ikke blir tilstrekkelig tilrettelagt for.

Kostholdsbehov i Forsvaret: Hvordan yte i sin stilling hvis ikke en av de viktigste energikildene er tilstrekkelig?

Forsvaret må ta større hensyn til vernepliktige med spesielle kostholdsbehov. Å ha laktoseintoleranse skal ikke ha stor betydning for om du får tjenestegjøre i Forsvaret eller ikke.

Publisert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Ifølge Forsvarets egne helsekrav står det at laktoseintoleranse i utgangspunktet er greit, men at man må tåle å få i seg små mengder uten å få symptomer.

Hva om det du får servert til middag ikke er små mengder? Men en pastagryte full av fløte eller melk, uten noen andre alternativer? Jeg vet jo at dette påvirker meg, og at jeg kan bli veldig dårlig. Derfor stod valget ofte mellom å ikke spise, bruke de få kronene man tjener på mat, eller å spise og bli dårlig noen dager.

Konstante smerter

Hvis jeg ser bort i fra rekruttperioden min på Madla, hvor de faktisk la til rette for at vi med intoleranse og andre behov fikk riktig mat, har tjenesten min vært svært preget av utilstrekkelig tilrettelegging. Jeg har gått med konstante smerter daglig, og har hatt forstoppelse i flere dager mange ganger.

Til tross for at jeg ga beskjed til befalet mitt, som skulle videreformidle dette til messa, skjedde det en svikt en eller annen plass. Messa på leir fikk ikke beskjed om intoleransen i tide, ikke før jeg selv snakket med dem og sa ifra. Det er også mitt inntrykk at flere i troppen som spiste for eksempel halal, heller ikke hadde fått alternativer til lunsj og middag.

Etter å ha vært hos legen med store smerter, utelukket vi flere ting. Likevel ble jeg henvist til gastroskopi for undersøkelse. På sykehuset konkluderte de med at jeg har irritabel tarm (IBS).

– Det er til å bli dårlig av

Noe som har vært komplisert var at jeg spiste frokost på leir, lunsj og middag et annet sted. Etter jul byttet jeg til å spise middag på leir i stedet, og spiste lunsj på kontoret. Rett og slett fordi jeg var så utslitt av å måtte forholde meg til å ikke bli hørt.

Det skal ikke sås noen tvil om at det tar mye energi å gå med smerter hele tiden. Jeg klarte ikke å prestere slik jeg ville på jobb, og følte meg mislykket på flere områder. Hvordan skal en soldat klare å yte i sin stilling hvis ikke en av de viktigste energikildene er tilstrekkelig?

Flere av mine medsoldater støttet meg gjennom det hele. To av dem måtte kjøre meg til legevakten en gang. Mange av dem har selv blitt dårlig etter et måltid, uten at de har noen form for intoleranser. Jeg har registrert at enkelte kjøkken serverer rester flere ganger i uken. Dette med å unngå matsvinn har jeg stor tro på. Men da bør det finnes andre løsninger enn å servere tre dager gammel pasta, for det er til å bli dårlig av.

Det må da kunne være mulig å lage mat som alle soldater kan innta, om det er laktoseintoleranse, halal eller andre behov som Forsvaret sier er greit. Jeg kjenner ikke til matsituasjonen i andre leirer rundt omkring i landet, og ikke har jeg hørt om lignende tilfeller heller, jeg håper bare at ingen må gå gjennom det samme som meg.

Til hvilken nytte?

For å hjelpe meg selv på best mulig måte måtte jeg forholde meg til en diett som heter lav-FODMAP dietten (FODMAP er et samlebegrep på bestemte sukkerarter som ikke tas opp i tynntarmen, men som blir nedbrutt av mikrober i tykktarmen), den går ut på å utelukke varer med høy FODMAP fra kostholdet.

Det var utfordrende å tilpasse maten selv, det er jo tross alt ikke jeg som lager den. Heldigvis hadde jeg god kommunikasjon med kjøkkenet, slik at de lagde mat jeg kunne spise uten å bli særlig dårlig.

Les også: Sean sover på lugar med 70-80 personer

Etter et helt år i førstegangstjeneste med mye smerter og energiunderskudd undres jeg over om Forsvaret ikke har mulighet til å ta hensyn til intoleranser, allergier eller religiøse behov i kostholdet. Man får beskjed om å vise dokumentasjon på intoleranse, men til hvilken nytte?

Jeg har brukt over halve tjenesten min på å si ifra slik at jeg ikke skal trenge å bruke den lille vernepliktlønnen på mat. Konsekvensene av at Forsvaret ikke tilrettelegger for spesialkost er soldater som ikke fungerer optimalt. Og det vil vel ikke Forsvaret ha?

Powered by Labrador CMS