Nyheter

SKAM: Mange skjuler en spiseforstyrrelse intens og lenge, fordi diagnosen er knyttet opp til skam. Bildet er fra 2010, der soldater fra panserbataljonen er på øvelse utenfor Setermoen.

Forsvaret vet ikke hvor mange soldater som rammes av spiseforstyrrelser

Institutt for millitær allmennmedisin (IMA) ser ikke bort i fra at en spiseforstyrrelse kan blusse opp i Forsvaret.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er et interessant tema, men det er begrensede ressurser i FHR slik at vi prioriterer forskning på tema som bestemmes av sjef Forsvarets sanitet, sier forskningskoordinator Kristine Vejrup fra Forsvarets helseregister (FHR).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Vejrup har ikke studier og forskning om spiseforstyrrelser basert på data i Forsvaret blitt utført i Norge.

Les også: Tillitsvalgtordningen krever bedre mat for vernepliktige

Også i USA har det vært relativt sjeldne studier om spiseforstyrrelser og dens innvirkning på militæret, sammenlignet med forskning på sivilbefolkningen, opplyser Task and Purpose. På grunn av mangelen på informasjon, er det sannsynlig at det «betydelig undervurderer» hvor vanlig det faktisk er, sies det i artikkelen.

Planlegger forskningsprosjekt

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har til enhver tid rundt 50.000 kvinner i aldersgruppen 15-44 år en spiseforstyrrelse i Norge. FHI mener at andelen menn som lider av spiseforstyrrelse uten å ha blitt diagnostisert er stor. I tillegg har noen lettere problemer knyttet til kropp og spising. Befolkningsundersøkelser viser at cirka ti prosent har lettere spiseproblemer.

Sjef for FHR, kommandørkaptein Heming Olsen-Bergem, forklarer at de ikke har tall på hvor mange som kan være rammet av diagnosen i Forsvaret, og skriver i mail til Forsvarets forum:

– Vi planlegger et forskningsprosjekt om spiseforstyrrelser, det er derfor for tidlig å utgi tall på dette.

Hvis det går som planlagt vil forskningsprosjektet starte før jul, opplyses det videre i mailen.

Spiseforstyrrelse kan oppstå

Institutt for militær allmennmedisin (IMA) forklarer at en person med spiseforstyrrelse vil være overopptatt av mat, trening, kropp og vekt. Ofte kan det ta tid før diagnosen settes. Komplikasjoner og symptomer vil variere avhengig av diagnose og varighet, men inkluderer blant annet underernæring, manglende menstruasjon, redusert energi, dårlig blodsirkulasjon.

– Spiseforstyrrelser oppstår som regel hos ungdom og unge voksne, hvor majoriteten er kvinner. Det er derfor sannsynlig at en spiseforstyrrelse vil debutere før verneplikt, sier sjef IMA oberstløytnant Magne Wiken Sunde.

Les også: – Soldater i dag har utvilsomt blitt mer opptatt av maten de får servert

Han legger derfor ikke skjul at en latent spiseforstyrrelse kan blusse opp i Forsvaret, og forteller at det legges vekt på sunn holdning til idrett og kosthold.

IDRETT OG KOSTHOLD: Det legges vekt på en sunn holdning i Forsvaret, som innebærer aktivitet og riktig kosthold. Dette bilde er fra 2002, der rekrutter trener ved garnisonen i Syd Varanger.

Dersom en mistanke og mulig spiseforstyrrelse skulle oppstå blant soldater, forklarer Sunde at en god mekanisme for å detektere soldater, er at de bor og lever tett sammen.

– Det gjør at de blir godt kjent med hverandre og sine nærmeste befal, og kan sikre god oppfølging, sier han.

Skeptisk til kasernelivet

Spesialist innenfor spiseforstyrrelse Finn Skårderud forteller at han ikke tror at Forsvaret er et sted som er spesielt risikopreget for spiseforstyrrelser.

Psykiater og forfatter Finn Skårderud.

Men han spør seg om hvor trygt kasernelivet er, om det blir for intimt, og om det blir en konkurrerende form for barske kropper, presentasjoner og ytelser.

– Det er noe med det hvor viktig er kropp. Det er ikke uviktig faktor, det blir litt sånn tøffe seg kultur, yte ekstra og prestere ekstra kroppslig, sier han.

I følge Skårderud er den vanligste spiseforstyrrelsen bulimi og overspising, som er knyttet til normalvekt. Han poengterer at dette også er knyttet til skam. Dermed er det veldig mange som skjuler en spiseforstyrrelse, og de gjør det intenst og lenge.

–I Forsvaret må man derfor regne med at det er spiseforstyrrelser blant kvinner og menn. Det må man ta for gitt, sier han.

Fra hans karriere som psykolog, kan han bekrefte at han vet om flere som har og har hatt spiseforstyrrelser i Forsvaret.

Bevisstgjøring

Skårderud forteller at terskelen er for å snakke om diagnosen er høy, og mener det kan være fordi vi har laget det om til noe som rammer kun jenter, og at det er kun anoreksi.

Forsvaret må gjøre er to ting i følge Skårderud:

– Det ene er å vite at spiseforstyrrelser er mye mer enn spisevegring, altså anoreksi, de fleste er normalvektige. Det andre er å vite at det rammet begge kjønn.

Powered by Labrador CMS