Nyheter

TAKUBA: En fransk soldat passer på Menaka-leiren i Mali, som brukes av Takuba-styrken.

Norge fraråder Mali å bruke russiske leiesoldater

Norge har ennå ikke fått tilstrekkelige garantier fra Mali til å kunne sende spesialsoldater til landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni bestemte Solberg-regjeringen at Norge skal sende et bidrag til Takuba-styrken i Mali. Planen var at bidraget skulle vært i Mali i løpet av høsten, men Norge har ennå ikke fått på plass avtale som gjøre at regjeringen kan sende bidraget til landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I påvente av enighet med maliske myndigheter om en avtale som gir det norske personellet tilstrekkelig rettslig vern er det norske bidraget p.t. ikke deployert, skriver kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsdepartementet Lars Gjemble i en e-post til Forsvarets forum.

Les også: EU innfører sanksjoner mot russisk leiesoldathær

– Tilstedeværelse med militære styrker i et annet land krever et rettslig rammeverk som sikrer norske styrker nødvendige rettigheter og immunitet i form av en såkalt statusavtale. Statusavtalen Norge søker å inngå med Mali i forbindelse med det norske personellbidraget til Takuba har til hensikt å sikre dette. Vi har ikke fått tilbakemelding fra maliske myndigheter om at de har innvendinger mot det foreslåtte innholdet i denne avtalen, utdyper han.

Leiesoldater

Takuba er en europeisk styrke som har operasjonsområde i Mali, på grensen mot Niger og Burkina Faso. Styrken består av omkring 400 personell fra Frankrike, Belgia, Danmark, Estland, Italia, Nederland, Portugal, Sverige og Tsjekkia.

Norge skal ifølge Forsvarsdepartementet sende et mindre personellbidrag.

WAGNER: En soldat fra Warner-gruppen trener en styrke i Den sentralafrikanske republikk i 2019.

Frankrike har soldater i Mali, for å hjelpe landet med å bekytte seg mot militante islamister, men Mali er også i samtaler med den russiske private hæren Wagner-gruppen. Den norske regjeringen fraråder et samarbeid med de russiske leiesoldatene.

– Norge har sammen med de øvrige landene som deltar i Takuba-samarbeidet frarådet maliske myndigheter å inngå et samarbeid med Wagner-gruppen. Det er en tett dialog mellom deltakerlandene i Takuba, men også bredere internasjonalt, om hvordan man skal håndtere et eventuelt nærvær av dette russiske sikkerhetsselskapet på en mest mulig koordinert måte, skriver Gjemble.

USA advarer

Også USA er bekymret for at Mali vurderer å bruke den russiske styrken. I oktober advarte USAs FN-ambassadør Mali mot å hyre Wagner-gruppen.

«Wagner-gruppen vil ikke bringe fred til Mali, men heller destabilisere landet enda mer», heter det i en nylig uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

HERCULES: Norge har tre ganger bidradt med et Hercules-fly til FN-styrken Minusma i Mali. Den siste deployeringen ble avsluttet i mai 2021.

Wagner-gruppen opererer på vegne av myndighetene i Den sentralafrikanske republikk, og har vært involvert i konflikten i Øst-Ukraina. Ifølge flere medier skal gruppen også ha vært involvert i Syria, Libya og Mosambik.

Debatt: Malis framtid påvirker også Norge

Norge har for tiden et lite bidrag i Mali som drifter leiren Bifrost, like utenfor hovedstaden Bamako. Det er også seks norske offiserer i FN-operasjonen Minusmas militære hovedkvarter i Bamako.

Powered by Labrador CMS