Nyheter

AMRAAM-MISSILER: NASAMS er et mobilt luftvernsystem som kan avskjære trusler med missiler i luften. NB! Bildet er ment som illustrasjon, og er tatt på en øvelse i Jokkmokk i Sverige.
AMRAAM-MISSILER: NASAMS er et mobilt luftvernsystem som kan avskjære trusler med missiler i luften. NB! Bildet er ment som illustrasjon, og er tatt på en øvelse i Jokkmokk i Sverige.

USA har mottatt norsk missilsystem – skal sendes til Ukraina

To norskproduserte luftvernmissilsystemer skal via USA til krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni bekreftet USA at de ville kjøpe Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS) for å hjelpe Ukraina i krigen mot Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå er det bekreftet at USA har mottatt to NASAMS, som snarlig skal utplasseres i Ukraina.

Det melder Defence News tirsdag.

Under en telefonsamtale med Volodymyr Zelenskyj denne måneden lovet president Joe Biden at de ville fremskynde forsendelsen av luftvernsystemene. USA skal sende åtte NASAMS til Ukraina, men seks av systemene kommer i løpet av en lengre tidsperiode.

Avansert mobilt luftvernsystem

De to første systemene forventes å bli levert i løpet av de neste par ukene, ifølge en kilde i Pentagon, som også melder at Ukraina vil kunngjøre når de er i landet og i drift, skriver Defence News.

NASAMS er et avansert mobilt luftvernsystem for mellomdistansemissiler, der missilbatterier er koblet til medfølgende radarer og en kontrollvogn.

Det kan avskjære kryssermissiler, droner og helikoptre. Dette gjøres ved at en eller flere AMRAAM-missiler automatisk blir avfyrt fra en utskytningsrampe mot målet, om det oppdages trusler i luften.

USA bruker også NASAMS til å beskytte luftrommet rundt Det hvite hus og Kongressen i Washington.

Utviklet av Kongsberg

Det er amerikanske Raytheon som har stått for leveringen. Administrerende direktør Greg Hayes, opplyser til CNBC at luftvernsystemene ble mottatt av USA for et par uker siden.

NASAMS er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace og produseres i samarbeid med Raytheon.

Powered by Labrador CMS