Nyheter

NATO: Amerikanske soldater under en Nato-øvelse i Georgia i 2015.
NATO: Amerikanske soldater under en Nato-øvelse i Georgia i 2015.

USA trener på krig rett ved Ukrainas grense

For første gang på nesten 80 år har 101st Airborne Division deployert til Europa. Ved grensen til Ukraina i Romania trener de på krig mot Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med kallenavnet «Screaming Eagles» er 101st Airborne Divison den amerikanske hærens spydspiss. De er trent til å raskt kunne settes inn på hvilken som helst slagmark, hvor som helst i verden på kort tid. Klare til kamp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå trener de på krig mot Russland, bare noen kilometer fra den ukrainske grensen i Nato-landet Romania.

Les også: Norske og britiske fartøy skygget av den russiske marinen

Sjef for 2. brigade i 101st Airborne Divison, oberst Ed Matthaidess fortalte CBS News da de besøkte soldatene i Romania at hans styrker nå er nærmest kampene i Ukraina av alle amerikanske styrker.

Videre skal andre offiserer i «Screaming Eagles» ha vært tydelig på at de er tilstede i Romania for å forsvare Nato-territorium, men at dersom kampene tiltar eller det kommer et angrep på Nato, er de fullt forberedt på å krysse grensen inn i Ukraina.

Alt i alt skal det være snakk om rundt 4700 soldater som til vanlig holder til i Fort Campbell i Kentucky, som nå befinner seg på europeisk jord for å styrke Natos østlige flanke.

Til CBS News forklarer den Rumenske generalmajoren Lulian Berdila det slik:

– For meg er meningen med å ha amerikanske styrker her det samme som om man hadde allierte i Normandie før fienden var der, sier han og viser til den kjente landgangen under D-dagen i Frankrike under andre verdenskrig.

Powered by Labrador CMS