Nyheter

NATO: Amerikanske soldater under en Nato-øvelse i Georgia i 2015.
NATO: Amerikanske soldater under en Nato-øvelse i Georgia i 2015.

USA trener på krig rett ved Ukrainas grense

For første gang på nesten 80 år har 101st Airborne Division deployert til Europa. Ved grensen til Ukraina i Romania trener de på krig mot Russland.

Publisert

Med kallenavnet «Screaming Eagles» er 101st Airborne Divison den amerikanske hærens spydspiss. De er trent til å raskt kunne settes inn på hvilken som helst slagmark, hvor som helst i verden på kort tid. Klare til kamp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå trener de på krig mot Russland, bare noen kilometer fra den ukrainske grensen i Nato-landet Romania.

Les også: Norske og britiske fartøy skygget av den russiske marinen

Sjef for 2. brigade i 101st Airborne Divison, oberst Ed Matthaidess fortalte CBS News da de besøkte soldatene i Romania at hans styrker nå er nærmest kampene i Ukraina av alle amerikanske styrker.

Videre skal andre offiserer i «Screaming Eagles» ha vært tydelig på at de er tilstede i Romania for å forsvare Nato-territorium, men at dersom kampene tiltar eller det kommer et angrep på Nato, er de fullt forberedt på å krysse grensen inn i Ukraina.

Alt i alt skal det være snakk om rundt 4700 soldater som til vanlig holder til i Fort Campbell i Kentucky, som nå befinner seg på europeisk jord for å styrke Natos østlige flanke.

Til CBS News forklarer den Rumenske generalmajoren Lulian Berdila det slik:

– For meg er meningen med å ha amerikanske styrker her det samme som om man hadde allierte i Normandie før fienden var der, sier han og viser til den kjente landgangen under D-dagen i Frankrike under andre verdenskrig.

Powered by Labrador CMS