Nyheter

UTVIKLET I NORGE: Dette bildet, som er tatt i en annen anledning, viser skarpskyting med luftvernsystemet NASAMS i USA.

Russland hevder å ha ødelagt norsk­produsert luftvern­system i Øst-Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidligere hyllet norskutviklede NASAMS for å gjøre luftrommet tryggere. Fredag hevdet Russland å ha ødelagt en slik luftvernenhet for første gang.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin daglige pressemelding på meldingstjenesten Telegram fredag, hevder det russiske forsvarsdepartementet å ha ødelagt et luftvernsystem av typen NASAMS. Enheten skal ha vært lokalisert i nærheten av byen Pokrovsk i Donetsk fylke øst i Ukraina da det ble ødelagt, ifølge meldingen.

Meldingen hevder videre at luftvernsystemet er produsert av Norge.

Hendelsen har ikke blitt bekreftet fra andre hold, og Russland har gjentatte ganger kunngjort lignende påstander som beviselig er feilaktig, og anses som desinformasjon.

Forsvarets forum etterspurte fredag ettermiddag en kommentar fra forsvarsdepartementet i Ukraina, men har foreløpig ikke fått svar.

Ekspert: – Ikke usannsynlig

NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air-Missile System) er et modulbasert og mobilt luftvernsystem utviklet av norske Kongsberggruppen.

Ole Jørgen Maaø, førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, mener det ikke er usannsynlig at et slikt luftvernsystem kan ha blitt truffet av russiske angrep i Donbas.

– Man må regne med å ta materielle tap i en slik konflikt, og det er heller ikke usannsynlig at NASAMS blir deployert relativt langt frem mot fronten, sier Maaø til Forsvarets forum.

RUSSISK DAGSRAPPORT: I sin daglige oppdatering på meldingstjenesten Telegram hevder Russlands forsvarsdepartement at landets styrker har ødelagt et NASAMS luftvernsystem «produsert av Norge».

– Hvis systemet er deployert innenfor artilleriavstanden til fienden, er det spesielt utsatt for angrep. NASAMS er et mobilt system, men de fleste utgaver av systemet er ikke så mobilt som en vanlig manøveravdeling.

Pokrovsk, som er byen Russland hevder at det ødelagte systemet befant seg i nærheten av, er omtrent 40 kilometer fra frontlinjen. Missilene i NASAMS-systemet har en rekkevidde på mellom 20 og 40 kilometer, og en maksimal høyde på 20 kilometer.

Modulært system

Men selv om den russiske påstanden viser seg å stemme, er det vanskelig å si noe om suksessen på angrepet, påpeker forskeren.

– NASAMS er et modulært system, og det er vanskelig å si hva det er russerne eventuelt har ødelagt. NASAMS finnes i en rekke forskjellige konfigurasjoner, og benytter seg av ulikt antall komponenter. Uten bilder er det derfor vanskelig å vite hva som faktisk er ødelagt.

Maaø forklarer at luftvernsystemet som et minimum består av et antall radarer, en ildledningssentral, og en eller flere utskytningsramper.

– Hvis de eksempelvis har tre til fire radarer knyttet sammen i et nettverk, og én blir ødelagt, så er det fortsatt ikke krise for systemets funksjonalitet, forklarer Maaø.

Han bekrefter at NASAMS kan ha stor taktisk og operativ verdi for ukrainske styrker, samt beskyttelse av sivile liv og infrastruktur.

Beskytter sivile mål

– Det kan brukes mot alt i luften som flyr innenfor systemets rekkevidde, spesielt effektivt må vi tro det har vært i Ukraina mot kryssermissiler og droner.

Russiske styrker har hyppig brukt både missiler og droner for å angripe sivile mål og infrastruktur over hele landet, og Ukraina hadde lenge etterspurt luftvernsystemet i kampen mot den russiske invasjonen.

I juni 2022 uttrykte en representant fra det ukrainske forsvarsdepartementet til Forsvarets forum at det var et stort behov for både norske NASAMS og bakke-til-sjø-missilet NSM.

– Disse ville vært tilstrekkelige for å gi oss både en taktisk og en operasjonell fordel, uttalte han da vi møtte ham i Kyiv.

To USA-leverte systemer

I november i fjor bekreftet Ukrainas forsvarsminister Oleksii Reznikov at de omsider hadde mottatt NASAMS.

Leveransen ble gitt av USA, som anskaffet systemet fra Norge, hvor det er utviklet og delvis produsert.

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet har uttalt at Ukraina per 8. november hadde mottatt to NASAMS-systemer. Omfanget og størrelsen på disse to systemene er ikke kjent. USA har planlagt å gi åtte system, men seks skal bli gitt over en lengre tidsperiode.

Effektiviteten til luftvernet har gjentatte ganger blitt hyllet av talspersoner både i Ukraina og USA.

– USA-leverte NASAMS luftvernsystemer har hatt 100 prosent suksessrate i Ukraina med å avskjære russiske missiler, har den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin uttalt.

– Jeg vil takke alle samarbeidspartnere som hjelper til med å beskytte luftrommet. Spesielt fungerte NASAMS-systemene bra i dag. Vi traff på ti av ti oppskytninger, sa president Volodymyr Zelenskyj i en tale 15. november i fjor, i etterkant av et av invasjonens mest omfattende angrep mot ukrainsk infrastruktur.

1. desember i fjor la det ukrainske forsvarsdepartementet også ut en takke-video dedisert til Norge, med Grieg-musikk i bakgrunnen.

Krever mye opptrening

Men selv om oppsidene til det norskproduserte systemet er mange, påpeker Maaø at det har sine begrensninger.

– Systemet krever mye opptrening – jeg har anslått minst en måned. Det har et nokså komplisert brukergrensesnitt, sier forskeren, som selv har operert en tidligere utgave av NASAMS.

– Og å bruke det i strid er enda mer utfordrende og uoversiktlig. Om egne styrker opererer fly og/eller helikoptre, er det også utfordrende å unngå å skyte på egne styrker.

I november ble det kjent at i underkant av 100 ukrainske soldater skal ha fått opptrening i våpensystemet på et hemmelig sted i Norge.

– Norge støtter den amerikanske NASAMS-donasjonen med materiell og trening av personell, skrev Forsvarsdepartementet da til NRK.

– Jeg er veldig glad for nyheten om at ukrainske soldater har fått opplæring i avansert luftvern her i Norge. Her fortjener regjeringen skryt, uttalte Guri Melby om opplysningene.

Hun la til:

– Vi må fortsette å støtte Ukraina med det vi kan. Jeg mener at Norge i tillegg til opplæringen også burde donere mer luftvern som NASAMS og sjømålsmissil som NSM til Ukraina, som et klart og tydelig signal om at Norge og Europas støtte til Ukraina er både langsiktig og forpliktende.

Powered by Labrador CMS