Nyheter

ERFARING: Dag Simastuen på jobb. I hans periode som pilot har han aldri sett lignende saker som har blitt rapportert om i USA de siste tre årene.

UFO-spekulasjoner blant amerikanske jagerflygere – ingen norske observasjoner

Men Dag Simastuen, som har 7000 timer i jagerfly og har fløyet mye natterstid, har aldri sett noe som kan minne om en UFO.

Publisert

– Jeg vet jo at det finnes historier. Det har det alltid vært, men jeg bruker å tenke «really?».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norske Dag Simastuen har vært jagerflypilot siden 1988, og er nå sjef for jagerflyutdannelsen på Sheppard Air Force Base i den amerikanske delstaten Texas. Til sammen har han 7000 timer i jagerfly. 3500 timer i F-16 og mesteparten av resterende timer i supersoniske T-38 som brukes til opplæring før flygerne overføres til F-35.

– Jeg har ikke så mye erfaring med observasjoner som det. Når jeg har flydd F-16 har jeg også flydd mye natt, men jeg har aldri sett noe sånt som jeg ikke vet hva er. Ingen av kollegene mine har nevnt noe om det heller, så på den måten er det egentlig ganske «kjedelig», sier Simastuen.

Men kanskje Simastuen flyr i feil stat? Ifølge The Drive er observasjonene som er rapportert inn siden 2020 gjort over Arizona, der blant annet norske piloter trener på F-35 på Luke Air Force Base.

Ingen norske «UFO-observasjoner»

Det skal imidlertid ikke være noen norske piloter som har meldt inn mystiske observasjoner av UFOer, nå kalt UAPer, eller «Unidentified Anomalous Phenomena». Det opplyser Eivind Byre, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret.

– Jeg kjenner ikke til at det er noen rapporter på det, nei, sier Byre til Forsvarets forum.

Fenomenene som er meldt inn varierer, men fellesnevnere i noen av observasjonene er at det kan se ut som droner som skal kunne bevege seg raskt, høyt og smidig – enten alene eller i klynger på flere.

Andre observasjoner, som for eksempel fra 29. mars 2021, gjaldt tre-fire sølvfargede objekter som fløy i en klynge på 17.000 fot. I en annen logg står det at en F-35-pilot hadde sett åtte sølvfargede droner (UAS) på mellom 16.000 og 20.000 fots høyde 22. april 2022, skriver The Drive.

Amerikansk UFO-feber?

Tematikken er i vinden over Atlanteren. Tidligere i juli hadde USA en høring i Kongressen, der den tidligere etterretningsoffiseren David Grusch hevdet at amerikanske myndigheter har skjult funn av utenomjordiske romskip og holdt et UFO-program skjult for offentligheten.

Hva det er F-35-pilotene har observerer, er imidlertid usikkert. Noen mener det kan være dronesvermer eller romsøppel, mens andre peker på mulig utenomjordisk aktivitet.

The Drive skriver riktignok at det også vært flere tilfeller der militære fly har truffet på det som eksplisitt er identifisert som droner i områdene i løpet av det siste året. Selv om disse hendelsene kanskje er mer hverdagslige enn møter med uidentifiserte objekter, er de likevel bekymringsverdige, særlig med tanke på flysikkerhet, står det i artikkelen.

PILOT: Simastuen trives som instruktør, og har mange flytimer bak seg.

Jagerflypilot Simastuen virker ikke overbevist av de mystiske observasjonene, men sier det er fint å jobbe med opplæring av piloter i USA.

– Den gode følelsen er å gjøre andre gode. Jeg stortrives med det, å trene fremtidens kampflyvere. Man skal aldri undervurdere flymaskiner og viktigheten av dem. Du kommer deg raskt fra A til B, og er det beste vi har med tanke på utrykning, sier han.

Powered by Labrador CMS