Debatt:

Tidligere forsvarssjef Harald Sundes uttalelser om langtidsplanen er populistiske, skriver Oddmund Hammerstad. På bildet er Sunde sammen med Senterpartiets Marit Arnstad.

– Spiller på folks følelser

Tidligere forsvarssjef Harald Sundes uttaleser om langtidsplanen er populistiske, skriver Oddmund Hammerstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg velger å tro at det er flere enn meg som reagerte på uttalelsen som tidligere forsvarssjef og nåværende militærrådgiver for Senterpartiet, Harald Sunde kom med til Dagbladet 2. juni, en uttalelse som ble gjengitt her i Forsvarets forum samme dag. Det gjelder langtidsplanen for Forsvaret som opposisjonen på Stortinget har valgt å sende i retur til Regjeringen.

«Det viktigste for meg her, er ikke det fagmilitære, men det etiske. Vi unnlater å gi våre landsoldater det våpen som skal til, for at de kan gå i krigen. Enhver potensiell motstander har moderne stridsvogner som kan drepe våre soldater, før de selv rekker fram med sine stormpanservogner», sier Sunde til Dagbladet.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Forsvarsministeren skal forhandle

Jeg registrerer at forsvarsministeren velger ikke å gå i rette med Sunde, annet enn å peke på at oppgraderingsprosjektet for Hærens stridsvogner, som ble initiert av den forrige regjeringen da Sunde selv var forsvarssjef, verken ville ha gitt stridsvognene god nok pansring eller ildkraft.

Harald Sunde svarer:

Når det «skytes» med skarpt og man blir truffet gjør det vondt. Flere av Høyres forsvarspolitikere føler seg tydeligvis truffet! Da hjelper det lite å angripe budbringeren i håp om å trekke oppmerksomheten bort fra egen elendighet. Iverksett anskaffelse av nye stridsvogner nå! Våre soldaters sikkerhet er ikke en forhandlingssak i Stortinget, skriver Harald Sunde i et tilsvar til kritikken.

Jeg registrerer at forsvarsministeren velger ikke å gå i rette med Sunde...

Bakke-Jensen skal forhandle med opposisjonen om dens forslag til endringer i langtidsplanen, og knytter vel derfor neven i lomma i stedet for å si hva han egentlig mener om uttalelsen. Jeg skal ikke forhandle.

Et populistisk framstøt

Sundes introduksjon av en etisk dimensjon i spørsmålet om tidsplanen for utskifting av Hærens aldrende, dog vel fungerende stridsvogner, er et populistisk innslag i den forsvarspolitiske debatt som vi får håpe ikke innvarsler en linje fra Senterpartiet som ødelegger det ellers positive inntrykk partiet har gitt i flere forsvarsrelaterte saker de senere årene. Heimevernet har «alltid» stått høyt i kurs i Senterpartiet, og med erfaring som krigsskoleutdannet offiser med cirka ti år som områdesjef i HV-02 vet jeg hva potensialet er i velutstyrte og godt motiverte HV-avdelinger.

Sundes uttalelse spiller på folks (les: velgeres) følelser.

Andøya-saken (jeg kunne godt ha skrevet «skandalen»), og omdisponeringen av Hærens helikopterkapasitet er eksempler hvor jeg langt på vei er enig med partiets vurderinger og standpunkter. Riktignok har ikke partiet sagt så mye om hvordan deres forslag skal finansieres, men det burde ligge milliardbeløp i besparelse om prosjektet med å flytte MPA-basen fra Andøya til Evenes ble stanset.

Sundes uttalelse spiller på folks (les: velgeres) følelser. Man skal se for seg norske soldater som rykker frem mot fienden, bare med den beskyttelse som pansrede personellkjøretøy gir (CV-90), og blir drept underveis. Sunde omtaler Russlands T-90 stridsvogner som «enhver mostanders moderne stridsvogner». Hvilke andre motstandere er aktuelle – Sverige?

Med anskaffelsen av seks nye Winsent 2 bergings- og reparasjonsvogner for Leopard-stridsvognene våre, og i tillegg seks vogner for ingeniørformål på Winsent-karosseri, styrkes kampverdien av våre nåværende stridsvogner betraktelig. Et kommando- og kontrollsystem for bergingspanservognene er digitalisert og integrert i et system som tillater samvirke med både stridsvogner og CV-90 pansrede personellkjøretøyer.

Et personlig ønske i denne sammenheng er at valget blir et strategisk samarbeid med Tyskland om utvikling, produksjon og anskaffelse av Leopard 2A7...

Dertil kommer at en avklaring med hensyn til om det videre arbeidet med anskaffelsen av nye stridsvogner skal gjennomføres som en anbuds- og priskonkurranse eller som et strategisk samarbeid med en av leverandørene er nært forestående, og at en bestilling er varslet neste år.

Samarbeid med Tyskland

Et personlig ønske i denne sammenheng er at valget blir et strategisk samarbeid med Tyskland om utvikling, produksjon og anskaffelse av Leopard 2A7, med solide Krauss-Maffei Wegmann (KMW) som leverandør. Og så håper jeg at det kan bli 84 av dem, slik den nye forsvarssjefen mener at vi trenger i Hærens mekaniserte enheter.

Han mente det i hvert fall som hærsjef.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS