Nyheter:

Her fires båren over på fiskefartøyet under redningsaksjonen.
Her fires båren over på fiskefartøyet under redningsaksjonen.

Tilfeldigheter reddet skadet fisker

Kystvaktens NH90-helikopter fløy til sammen 900 kilometer for å hente skadet fisker natt til lørdag.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Redningsaksjonen i helgen er omtalt av flere medier, blant annet av NRK Troms og Finnmark.

– Dette viser viktigheten av å ha helikopterkapasitet om bord i Kystvaktens fartøyer og at fartøyene faktisk er ute på oppdrag i de enorme havområdene vi har i Nord-Norge. Det sier pressetalsmann Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.

Rekkevidde var et problem

Det var natt til lørdag at Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om at en fisker hadde skadet seg. Båten han var med på var på fiske i Barentshavet og befant seg over 600 kilometer fra fastlandet.

Se video av redningsoppdraget her:

– Det var antatt at mannen hadde alvorlige skader, sier redningsleder Thor Erik Torkildsen til NRK.

KV Andenes var på patrulje rundt 100 kilometer fra fiskebåten. Skipet ble bedt om å bistå. De rykket ut med helikopteret de hadde om bord for å hente mannen.

Men for å få mannen til sykehus var det et stort problem: Helikopterets rekkevidde.

Til alt hell lå kystvaktskipet KV Svalbard lenger ned mot fastlandet. Løsningen ble at helikopteret etter å ha hentet mannen, først tanket på tilbakeveien på KV Andenes, deretter igjen tanket på KV Svalbard før det kunne sette kurs mot sykehuset i Tromsø. Dette var helt avgjørende for at totaldistansen på 900 kilometer var mulig å gjennomføre.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Fikk behandling underveis

– Denne gangen var det litt tilfeldig, for vi hadde et annet kystvaktfartøy et stykke nærmere kysten. Så da passet det veldig bra å mellomlande der og fylle drivstoff før ferden gikk videre til Tromsø, sier stabssjef i Kystvakten, Nils Samland til kringkasteren.

– Det som er spesielt her er at det er store avstander fra der hendelsen skjer og til nærmeste sykehus. Vi setter pris på å kunne være til stede og utføre slike oppdrag når det er nødvendig, sier stabssjefen.

Alternativet ville vært å gått nærmere kysten med KV Andenes for å komme innenfor rekkevidden til helikopteret. Det ville tatt betydelig lengre tid.

KV Andenes hadde bra sanitetsnivå om bord. Fiskeren som hadde fallskader fikk dermed behandling under turen til Tromsø.

– Transporten var udramatisk og det var gode forhold. Men det var et langt oppdrag, sier redningsmannen som var med på oppdraget, Stein Bastian von Tangen-Jordan til NRK.

Ikke alvorlig skadet

Lørdag morgen landet NH90-helikopteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Da hadde det gått sju timer siden oppdraget startet.

Pressevakt Jørn Resvoll ved UNN sier til NRK at mannen som var skadet er i 20-årene.

– Han ser ikke ut til å være alvorlig skadet, men det skal gjøres flere undersøkelser.

– Så vi må jo kalle det fantastisk hjelp med tanke på at ulykken skjedde om bord klokken 01.30, og fiskeren var i Tromsø allerede cirka klokken 08.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Powered by Labrador CMS