Nyheter:

Smittevernshensyn må veies opp mot det operative, sier kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret Torill Herland. Her ser vi kystvaktskip til kai ved Ramsund fra en tidligere anledning.

– Må vurdere smitte opp mot operative hensyn

Kystvaktskipet KV Andenes ligger til kai, og besetningen er i karantene i påvente av prøvesvar på Covid-19. Det kan endre seg hvis oppdraget krever det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret Torill Herland til Forsvarets forum. Hun forteller at personen som har påvist smitte har lette symptomer og sitter i isolasjon på Ramsund orlogsstasjon. Resten av mannskapet på i alt 62 skal nå testes for smitte om bord av skipslegen, sier Herland.

I går kveld ble det klart at ett av 12 prøver av besetningen var positive, og at den smittede var befal om bord.

– Et positivt svar kommer raskere enn et negativt. Det antas at en beslutning om statusen til fartøyet tas i løpet av dagen. Hvis det for eksempel skulle skje noe i Barentshavet må operative hensyn veies opp mot smittevernhensyn, sier Torill Herland til Forsvarets forum.

På spørsmål om hvilke type oppdrag som ville trumfet hensyn smittevernsbestemmelser, sier hun:

– Det er situasjonsbestemt, og det vil det bli gjort løpende vurderinger av. Personen som er smittet har lette symptomer og foreløpig ingen tegn til forverring

Hvis flere er smittet, er det noen grense for når dere ikke lenger kan seile fartøyet?

– Det er bestemmelser knyttet til sikker drift av fartøyet som bestemmer det. Det er selvfølgelig mer problematisk hvis skipssjefen er smittet enn kokken, for eksempel. Noen funksjoner er mer sårbare enn andre, sier Herland som understreker at det er «gode rutiner» for å holde fartøyet operativt.

Hun forteller at Forsvaret nå bistår helsemyndighetene i smittesporing, men at det er sistnevntes ansvar å kartlegge hvem personen som har bekreftet smitte har vært i kontakt før mønstring.

– Det er helsemyndighetenes ansvar å følge opp det. Sjøforsvaret støtter sivile myndigheter i arbeidet med smittesporing

Herland kan ikke si om personen som nå sitter isolert på Ramsund har vært i kontakt med andre militært tilsatte før mønstring.

– Det har jeg ingen kjennskap til, sier hun.

Powered by Labrador CMS