Nyheter:

KV Andenes på Svalbard.

Personellutskiftning kan stå bak mulige smittetilfeller på KV «Andenes»

Ti personer om bord fartøyet ble onsdag morgen testet for covid-19.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fartøyet kom til Tromsø i morges. Noen fra besetningen har vært inne med lettbåt, hentet en pakke med tester, og gjennomført tester om bord på de ti som har hatt symptomer, sier Torill Herland, kommunikasjonssjef for Sjøforsvaret.

Ti personer i besetningen på KV «Andenes» ble i morgentimene onsdag testet for covid-19 etter å ha utviklet milde luftveissymptomer.

Prøvene er nå overlevert til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), som vil kunne analysere dem i løpet av noen timer.

– Vi har en hurtigtest som brukes i spesielle tilfeller. Jeg vet ikke om denne skal brukes i dette tilfellet, men testsvaret vil nok være klart i løpet av dagen uansett, sier Jørn Resvoll, kommunikasjonsrådgiver ved UNN.

Fartøyet er på vei mot Ramsund orlogsstasjon i påvente av svarene.

– På Ramsund har de kapasitet til å håndtere covid-19 pasienter, sier Herland.

Ifølge en pressemelding fra Sjøforsvaret mandag, er planen at fartøyet vil gå til militær havn for videre isolasjon og karantehåndtering.

Personellutskiftning underveis

KV «Andenes» har vært på tokt siden 24. juli. Siden den tid har det vært personellutskiftning om bord, sier Herland, uten å gå i nærmere detalj.

– Det er en mulighet for at noen kan ha hatt det med seg (covid-19, journ. anm. ) utenfra etter at de kom om bord.

Herland understreker at Sjøforsvaret har et strengt regime for håndtering av covid-19, også når det kommer til mannskapsbytte.

– Alle må levere en egenerklæring og informere om sin medisinske status om bord, og smittevern om bord håndheves så langt det er mulig. En fartøysbesetning anses som en familie etter en tid.

Jo mindre areal man har å fordele mennesker på, desto vanskeligere er det å håndheve smittevernreglene.

– Vi har fått en påminnelse om at vi må tenke oss enda bedre om, ikke slappe av, og fortsette det gode arbeidet vi har gjort så langt.

Redusert beredskap i Barentshavet

KV «Andenes» har i Barentshavet drevet fiskeriinspeksjon, slepeberedskap og søk-og redningsoppgaver. At fartøyet måtte vende sørover 10. august, kan få konsekvenser for beredskapen.

– Beredskapen er redusert der oppe. For de som skal bli hjulpet, som er avhengige av den beredskapen, så vil det merkes, sier Herland.

Normalt er kystvaktskip på rotasjon i tre uker, før fartøyet returnerer og tar om bord ny besetning. Det vil si at KV «Andenes» i utgangspunktet skulle vært på rotasjon frem til 14. august.

– I utgangspunktet er KV «Andenes» fortsatt operativt. Akkurat nå er fartøyet sendt mot land for å gjennomføre testing, så det er operativt i et helt annet område. Fartøyet vil ligge i Ramsund til det kommer en ny besetning, avhengig av hva som blir testresultatene, sier Herland.

Hvis testsvarene er negative, kan fartøyet igjen seile nordover. Hvis testsvarene er positive, må besetningsmedlemmene som får påvist covid-19 settes i land, og fartøyet vil gå ut i karantene med resten av besetningen om bord.

– Så lenge de er friske og føler seg friske, så kan de operere og gjøre jobben sin. Så lenge de ikke har påvist korona eller symptomer, går ting sin gang.

– Vil dere teste de andre om bord?

Det vil medisinske eksperter uttale seg om når den tid kommer, sier Herland.

Powered by Labrador CMS