Nyheter:

Ingen nye har testet positivt på smitte om bord KV Andenes.

Ingen flere smittede

I dag ble det klart; ingen flere om bord KV Andenes har testet positivt for covid-19.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter talsperson i Sjøforsvaret Michel Hayes til Forsvarets forum.

– Alle i besetningen er nå testet. Vi fikk nyheten vi håpet på; ingen flere har testet positivt på smitte, sier Hayes.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Sjef operasjonsavdelingen i Kystvakten Birger Ingebrigtsen.

Han viser til at fartøyet og besetningen vil følge retningslinjene knyttet til karantene. Det innebærer at fartøyet og besetningen er bundet til land i ti dager, sier orlogskapteinen.

I en pressemelding fra Sjøforsvaret heter det videre at: «Prøvene er nå analysert ved UNN i Tromsø. Ingen av prøvene var positive. Videre oppfølging vil skje i tett samråd med helsepersonell. KV Andenes har en besetning på 62, og er fremdeles i karantene i henhold til Folkehelseinstituttets tilrådninger. Besetningsmedlemmer med symptomer er satt i isolasjon på land på militært område».

Ifølge Sjef for operasjonsavdelingen i Kystvakten Birger Ingebrigtsen skal likevel 11 av besetningsmedlemmene testes på ny. Det er blant gruppen som tidligere viste symptomer på smitte, men nå testet negativt.

– De skal retestes i løpet av 2-4 dager. De sitter nå i isolasjon på land i påvente av ny test, sier Ingebrigtsen til Forsvarets forum.

Han opplyser at resten av besetningen på 50 er om bord KV Andenes.

Smittet og i isolat

Tidligere denne uka ble det kjent at et befal om bord testet positivt på koronviruset covid-19. Kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret Torill Herland fortalte at personen var satt i isolasjon og fikk medisinsk oppfølging på Ramsund orlogsstasjon.

– Hvis det for eksempel skulle skje noe i Barentshavet må operative hensyn veies opp mot smittevernhensyn, sa Herland.

Hun fortalte videre at fartøyet kunne holdes operativt såfremt ikke for mange eller kritisk personell ble satt ut av spill som følge av smitte.

– Det er bestemmelser knyttet til sikker drift av fartøyet som bestemmer det. Det er selvfølgelig mer problematisk hvis skipssjefen er smittet enn kokken, for eksempel. Noen funksjoner er mer sårbare enn andre, sa Herland før resultatet av testene ble kjent.

Utfordrende situasjon

Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), har Forsvaret for tiden foretatt ulike prioriteringer av ressurser tilgjengelige til å delta i kritiske oppdrag som søk- og redning dersom KV Andenes blir værende i karantene på grunn av Covid-19.

Talsperson i FOH Jørn Hammarbeck sier at de gjerne skulle hatt fartøyet operativt, men at Forsvaret håndterer situasjonen nå som KV Andenes ligger nå til kai og besetningen er ilagt karantene.

Hammarbeck peker blant annet andre kapasiteter som kan kompensere for noe av bortfallet til KV Andenes, som blant annet; NH90-helikoptre, Sea King og andre kystvaktfartøy. Likevel er det en utfordrende situasjon.

– Nordområdene er ekstremt store og vi må foreta nødvendige prioriteringer for å utnytte de resursene vi har. Vi kan drive fiskerioppsyn, suverenitetshevdelse samt bistå i SAR-operasjoner (søk- og redning, journ. anm), sier orlogskaptein Hammarbeck til Forsvarets forum.

Han sier også at Kystvakten har tatt ut KV Andenes av sin portefølje over tilgjengelige fartøy inntil situasjonen er avklart.

Powered by Labrador CMS