Morgendrillen

SKJØNNHETSSØVN: Det første skipssjef Øystein Øksenvåg Johansen gjør når han står opp om morgenen er å gå på badet, for bare å konstatere at han fortsatt hadde hatt bruk for mer skjønnhetssøvn.

Om bord på KV Nornen går Øysteins tjeneste døgnet rundt: - Da blir det gjerne mye kaffe...

Under oppdrag for Intops skjønte skipssjef Johansen at italienerne de jobbet med ikke var veldig imponert over nordmennenes frokost, eller sjefens tørrfisk-julekalender.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Øystein Øksenvåg Johansen

Alder: 36

Yrke: Skipssjef, KV Nornen, Kystvakten

Patruljeområde: Egersund – Riksgrensen mot Sverige

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Alarmen på mobilen ringer 07.15. Venstre fot i dørken først, så videre inn på badet for bare å konstatere at jeg fortsatt hadde hatt bruk for mer skjønnhetssøvn.

Hva er det første du gjør?

– Inn på telefonen for å scrolle gjennom mail, Retriever (mediatjeneste) og noen nettaviser for å se om det har skjedd noe i løpet av natten som kan ha noe å si for oss på fartøyet.

– Går så de fem meterne fra lugaren til spisemessa der kokken som vanlig har stelt i stand god frokost. Etterpå blir det et kvarter i salongen med en kaffekopp og nyheter sammen med resten av befalet.

Når starter arbeidet?

– Til vanlig starter vi med arbeidsfordeling klokka 08.00 blant befalet.

– Men, tjenesten om bord fartøy går døgnet rundt, plutselig går alarmen klokka 03.45 fordi noen på havet er i nød, eller man må opp klokka 05.00 og støtte vaktsjefen som skal seile gjennom krevende farvann. Da blir det gjerne mye kaffe...

Pensko eller feltstøvler?

– På fartøy er det vernesko som gjelder. Jeg prøver uansett å variere litt på fottøy gjennom dagen for å ta vare på føtter og rygg.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Altfor mye forberedelser og innsats som må til for å løpe et maraton. Samtidig så sliter jeg ikke ut vektene i treningsrommet heller. Tror jeg går for løping, bare en mye kortere distanse.

Beste triks for velferd på øvelse?

– På fartøy: En god kokk!

– I felt: Alle er vel klar over miksen mellom pulverkaffe og kakaopulver?

– Felles: En kollega som forteller gode historier. Mental hygiene på høyt plan! (som oftest).

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– I 2015/2016 var jeg i intops (internasjonale operasjoner) under flyktningkrisen i Middelhavet på et patruljefartøy sammen med personell fra Norge, men også to liaisoner fra henholdsvis italiensk kystvakt og tollvesen. Det ble som seg hør og bør servert egg og bacon til frokost, noe vi etter hvert skjønte italienerne hadde litt problemer med.

– De gikk raskt forbi buffeten, tok med seg to ritz-kjeks og en espresso, mens de ropte «YOU BARBARIANS!!» når de gikk ut døra.

– Minnes også at sjefens «tørrfisk-julekalender» rundt juletider stod til stryk-karakter blant italienerne.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Valerij Zaluzjnyj, forsvarssjefen i Ukraina.

– Ikke bare for å lytte til hvordan det er å lede et forsvar i krig, men også høre hvordan de har greid å utvikle ledelsesfilosofi og konsepter i det ukrainske forsvaret etter ni år med krig.

Smartklokke – yay or nay?

– Det blir et nay herfra. Jeg har gått for en klokke som er smart nok til å vise tiden, men dum nok til å ikke måtte ta av og på seg ti ganger om dagen i møter, operasjonsrom og så videre.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Ta vare på personellet vi allerede har i rekkene og gi god nok opplæring til nåværende og kommende nytilsatte.

– Hvis Forsvaret skal ha nytte av å vokse både på personell, materiell og teknologisiden slik som Forsvarskommisjonen foreslo i sitt helhetlige løft, så må vi beholde personellet vi har brukt lang tid på å utdanne og gi erfaring.

Powered by Labrador CMS