Nyheter

FOLKEAVSTEMNING: Medlemmene i det sørkoreanske K-pop-bandet kan få fritak fra landets obligatoriske militærtjeneste. En folkeavstemning om temaet er oppe til vurdering.

Folket kan avgjøre om sørkoreanske BTS må i militæret

Det sørkoreanske folk kan få muligheten til å avgjøre om medlemmene i K-pop-sensasjonen BTS skal få unntak fra Sør-Koreas obligatoriske militærtjeneste.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet har blitt aktualisert i landet da bandets eldste medlem Jin kan måtte møte til sesjon når han fyller 30 år i desember.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Militærtjenestemenn opplyser at det er oppe til vurdering å avholde en folkeavstemning for å la folket avgjøre om boybandet skal få fritak eller ei.

Forsvarsministeren har sagt at flere faktorer vil påvirke vurderingen, blant annet betydningen BTS har på landets økonomi, viktigheten av militærtjenesten og «generelle nasjonale interesser».

Etter landets lover må alle funksjonsfriske menn tjenestegjøre mellom 18 og 21 måneder. Formålet er å ruste seg mot trusselen fra nabolandet Nord-Korea.

Men det gis unntak til idrettsutøvere, musikere og dansere som vinner gjeve priser, fordi de menes å ha styrket landets renommé. Politikere og flere andre har tatt til orde for at K-pop-stjerner som BTS må falle under denne betegnelsen.

Sjangeren er blant landets fremste kultureksporter. K-pop-gruppa er blitt et globalt fenomen og har satt avspillingsrekorder på YouTube de siste årene.

En måling tidligere i år viste at rundt 60 prosent av dem som svarte, støttet unntak fra tjenesteplikten for BTS-medlemmene. Men i en annen måling fra 2020 støttet 46 prosent unntak, mens 48 prosent sa at de var imot.

De som får unntak, får dra hjem fra militæret etter tre uker med trening. De må imidlertid avtjene 544 timer med frivillig arbeid.

Powered by Labrador CMS