Nyheter

NY STRIDSVOGN: Sør-Korea skal selge nærmere 200 K2-stridsvogner til Polen. Dette bildet er tatt på Rena januar i år, i forbindelse med tester av potensielle nye norske stridsvogner.

Sør-Korea ventes å gjøre sitt største forsvarsmateriellsalg noensinne

Stridsvogner, artilleri og kampfly skal inngå i en intensjonsavtale som Polen og Sør-Korea er ventet å signere onsdag. Dette vet vi så langt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere medier varsler at Sør-Korea og Polen kommer til å signere en såkalt «memorandum of understanding». Det innebærer en felles forståelse eller en slags intensjonsavtale om at Polen vil gjøre store forsvarsmateriellanskaffelser fra Sør-Korea. Partene skal signere 27. juli, sier embedsmenn i Sør-Korea til Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er det største enkelsalget av koreanske våpen så langt, sier den pensjonerte generalløytnanten Chun In-bum til The Drive.

Avtalen inneholder følgende:

  • 180 K2-stridsvogner innen 2024, og 400 til innen 2030.
  • 48 FA50 kampfly
  • 670 K9 selvdrevet artilleri

En talsperson ved det polske forsvarsdepartementet er ordknapp om detaljene i intensjonsavtalen, men lover at de på vil bli offentliggjort snart.

Avtalen vil «betydelig øke Polens sikkerhet og styrken til den polske hæren» skrev Polens vise- og forsvarsminister, Mariusz Blaszczak, i en tweet forrige fredag hvor han kunngjorde avtalen.

– Rask levering og bransjeutvikling er nøkkelen! Vi forenet de ofte sprikende interessene til soldater og våpenindustrien. Det er en vinn-vinn-situasjon for begge grupper. Vi signerer kontrakter neste uke, skriver han videre i tweeten.

Til polske medier har ministeren sagt at Polen vil nå ha en av de sterkeste landforsvarene blant europeiske nasjoner og NATO.

Norge mottok sine første K9-artillerivogner i 2020. Det var i desember 2017 at Forsvarsmateriell skrev under en kontrakt fra den koreanske produsenten Hanwha Systems.

I løpet av 2022 skal det vurderes om Norge skal kjøpe K2-vognene som Polen etter alle solemerker nå anskaffer. Norge skal etter planen jobbe med å finne justeringer, forhandle og velge om det blir K2-vognene eller de tyske 2A7-vognene som skal kjøpes.

Powered by Labrador CMS