Nyheter

BUTSJA: En ukrainsk soldat foran ødelagte russiske stridsvogner i Butsja, byen som tidlig i krigen ble et eksempel – og et symbol – på siviles lidelser og grusomheter begått under Russlands invasjon av Ukraina.

ICC forbereder to krigsforbrytersaker mot Russland, ifølge NY Times

Den internasjonale straffedomstolen planlegger å åpne to krigsforbrytersaker mot Russland i kjølvannet av invasjon i Ukraina, sier kilder til New York Times.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to sakene omfatter anklager om bortføring av ukrainske barn og målrettede angrep mot sivil infrastruktur, skriver New York Times. Avisen viser til tidligere og nåværende ICC-tjenestemenn med kjennskap til saken. Kildene har ikke fullmakt til å uttale seg offentlig om sakene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette er de første formelle internasjonale anklagene siden krigsutbruddet. De kommer etter flere måneders innsats fra spesialetterforskere.

Russland anklages for å ha bortført ukrainske barn og ungdommer og sendt dem til russiske omskoleringsleirer. I tillegg mener altså ICC at Russland bevisst har angrepet sivil infrastruktur.

Før det kan utesteds arrestordre, må sjefaktor Karim Khan presentere siktelsen for et dommerpanel, som avgjør om det juridiske grunnarbeidet er godt nok eller om det kreves flere beviser før noen kan etterlyses.

Det er ikke klart hvem domstolen planlegger å sikte i de to sakene. Aktoratet sier de ikke vil kommentere detaljer i pågående etterforskninger.

Enkelte eksterne kilder og diplomater sier det er mulig at president Vladimir Putin blir siktet. ICC anerkjenner ikke immunitet for statsoverhoder i saker som gjelder krigsforbrytelser, folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten.

Russland har avvist anklager om krigsforbrytelser, men både ukrainske og internasjonale etterforskere har samlet sterke beviser for en rekke grusomheter begått siden krigen startet.

Powered by Labrador CMS