Nyheter

OMVISNING: Eirik Kristoffersen og Bjørn Arild Gram i Kyiv.

Forsvarssjefen besøkte Ukraina: – Et sterkt inntrykk

Eirik Kristoffersen besøkte byene Butsja og Irpin, der russerne har begått grove krigsforbrytelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ga et sterkt inntrykk å komme dit og se ødeleggelsene, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fredag var han i Kyiv, der han blant annet møtte den ukrainske forsvarsministeren Oleksij Reznikov, president Volodymyr Zelenskyj og sjefen for det ukrainske sjøforsvaret.

– Jeg fikk en oppdatering på hvordan de ser på situasjonen, hvilke muligheter og utfordringer de har fremover, sier forsvarssjefen.

Kristoffersen besøkte også byene Butsja og Irpin, to forsteder nord for Kyiv der russiske soldater drepte flere hundre sivile ukrainere i løpet av krigens første uker. Begge steder er det funnet dokumentasjon på tortur og regelrette henrettelser av sivile.

– Vi fikk møte lokale folk, som viste ødeleggelsene og hvordan de slo tilbake det russiske angrepet, sier Kristoffersen.

– Det viser hvor grusom denne krigen er. Kampene er minst like harde og brutale i Bakhmut nå.

– Betryggende

Under besøket ble det annonsert at Norge gir Ukraina to eksemplarer av luftvernsystemet NASAMS. Det er snakk om utskytningsramper, radar, missiler og annet utstyr som Forsvaret har på lager. De blir ikke tatt fra de tre operative NASAMS-batteriene Luftforsvaret disponerer.

Mens han var i Ukraina, fikk Kristoffersen en gjennomgang av rutinene for registrering og transport av våpen til fronten. Med så mye våpen som er sendt til Ukraina det siste året, har enkelte uttrykt bekymring for at noe skal komme på avveie.

Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark advarte før nyttår om at spredning av våpen og teknologi fra krigen i Ukraina kan skape sikkerhetsutfordringer i Europa på lengre sikt.

– Jeg så på systemet for å få materiellet frem til fronten. Det jeg så var veldig betryggende. Jeg er sikker på at ikke noe kommer på avveie, sier Kristoffersen.

Flyalarmen gikk

Kristoffersen fikk også en oppdatering over av hva slags utstyr Ukraina trenger fremover. Ukrainerne ønsker seg mer luftvern og vestlig artilleri med ammunisjon.

– De jobber med å bytte ut gammelt sovjetisk materiell med moderne vestlige systemer, sier han.

– Det ble trukket frem at Norge har sagt at vi skal støtte Ukraina i fem år fremover. Det er en langsiktighet som ukrainerne setter pris på.

Forsvarssjefen var i Ukraina sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Besøket varte i halvannet døgn. Selv om det er krig, fortsetter ukrainerne å leve livene sine mest mulig normalt.

– Kyiv er en by med flere millioner mennesker. Livet går sin gang. Folk går på jobb, unger går på skole, museer er åpne, sier Kristoffersen.

Å skjerme seg fra krigens inntrykk er derimot vanskelig.

– Flyalarmen gikk to ganger mens jeg var der, sier han.

Powered by Labrador CMS