Nyheter

ANGREP: Drapene i Dmytrivka ser ut til å være resultatet av et ukrainsk overfallsangrep på en russisk militærkolonne rundt 30. mars. På bildet sykler en mann forbi en ødelagt russisk stridsvogn, tatt den 2. april 2022.

New York Times: Video viser at ukrainske soldater angivelig dreper russiske krigsfanger

En video som er lagt ut i sosiale medier og som New York Times har verifisert, viser det som skal være ukrainske soldater drepe russiske krigsfanger nær Kyiv.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er fortsatt i live. Film disse plyndrerne. Se, han er fortsatt i live. Han gisper etter luft, sier en mann på videoen mens en russisk soldat med en jakke som dekker hodet, angivelig såret, fortsatt puster.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En soldat skyter deretter mannen to ganger. Mannen beveger seg fortsatt, og soldaten skyter ham igjen, inntil mannen ikke lenger beveger seg, viser videoen, som er publisert i meldingstjenesten Telegram og som New York Times omtaler.

Minst tre andre antatte russiske soldater, blant dem en med en åpenbar hodeskade og med bakbundet hender, kan bli sett døde nær mannen som ble skutt.

Alle har på seg kamuflasjeuniform, og tre av dem har hvite armbånd som russiske styrker ofte bruker.

Utstyr ligger strødd rundt dem, og det er blodflekker nær hvert av hodene deres.

Soldatene ligger på veien, like ved et infanterikjøretøy av typen BMD-2, som brukes av russiske styrker. Noen av soldatene ser ut til å ha fått jakker, sko og hjelmer fjernet. Lenger borte på veien kan man se ødelagte kjøretøy.

Videoen er verifisert av New York Times. VG har geoverifisert videoen, og avisen har snakket med en tolk som har hørt lydfilene fra videoen. Ifølge tolken snakkes det russisk i videoen, men det skal være ukrainere som snakker, skriver VG.

Militærkolonne

Videoen ble filmet på en vei like nord for landsbyen Dmytrivka, om lag 11 kilometer sørvest for Kyiv-forstaden Butsja, der det får få dager siden ble funnet flere hundre lik iført sivile klær.

Butsja-hendelsen utløste anklager fra verden rundt om at russiske soldater hadde drept sivile ukrainere idet styrkene trakk seg tilbake. Russland har på sin side hevdet at Ukraina iscenesatte bildene fra Butsja, men øyenvitner, journalister og satellittfoto viser at lik i gatene i Butsja lå der mens russiske styrker ennå hadde kontroll over stedet.

Drapene i Dmytrivka ser ut til å være resultatet av et ukrainsk overfallsangrep på en russisk militærkolonne rundt 30. mars, idet russiske styrker trakk seg tilbake fra små byer vest for Kyiv etter flere uker med kraftige kamper.

Frilansjournalisten Oz Katerji har selv lagt ut bilder og video av en ødelagt russisk militærkolonne på Twitter 2. april.

– Soldater på stedet sa til oss at overfallet fant sted for 48 timer siden. Det røk fortsatt fra et av de pansrede kjøretøyene, selv etter to dager med regn. Soldater sa at de hadde fjernet åtte russiske lik dagen i forveien, skrev han.

– Er ikke engang mennesker

Ukrainas forsvarsdepartement har også tvitret om ødeleggelsene av den russiske kolonnen og kalt det «presisjonsarbeid» utført av ukrainske styrker.

– Disse er ikke engang mennesker, sier en ukrainsk soldat på videoen, idet han går blant ødelagte kjøretøy. Han legger til at to russiske løytnanter var blitt tatt til fange.

De ukrainske soldatene er identifiserbare med flaggmerker og blå armbånd og de gjentar «ære til Ukraina» flere ganger. Det fremgår ikke hvilken enhet de tilhører, men i videoen av drapet på mannen, henviser en av soldatene til noen av mennene som «Belgravia-karer», trolig en referanse til et boligprosjekt som kalles Belgravia like ved stedet der videoen er filmet, ifølge New York Times.

Det ukrainske nyhetsbyrået UNIAN har publisert en video i meldingstjenesten Telegram etter angrepet 30. mars og beskriver det som arbeid utført av «den georgiske legionen», som var en paramilitær enhet bestående av frivillige fra Georgia og som kjempet på vegne av Ukraina i 2014.

Powered by Labrador CMS