Nyheter

WARSZAWA: Utenriksminister Anniken Huitfeldt snakker med pressen etter møte 9. mars med den polske utenriksministeren Zbigniew Rau i Warszava.
WARSZAWA: Utenriksminister Anniken Huitfeldt snakker med pressen etter møte 9. mars med den polske utenriksministeren Zbigniew Rau i Warszava.

Huitfeldt: Russland har ikke rett til å angripe Norge på grunn av våpenstøtten

Norge har bidratt med våpen til Ukraina i krigen mot Russland. Men utenriksminister Anniken Huitfeldt er klar på at Norge ikke kan ansees som en «medkriger».

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Russland har ikke rett til å rette angrep mot Norge på grunnlag av den våpenstøtten vi har bidratt med til Ukrainas utøvelse av selvforsvar, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt i et innlegg på regjeringens nettsider.

Norge har bidratt med 2.000 M72 panservernraketter til Ukraina for å forsvare seg mot invasjonen. Samtidig har Russland advart land som sender våpen til Ukraina.

Les også: Folkerettforsker om våpen til Ukraina: – Norge driver et høyt spill

Huitfeldt er klar på at Norges bidrag ikke utgjør et folkerettsbrudd, og at det heller ikke anses som et væpnet angrep på Russland i den forstand at det utløser rett til selvforsvar.

– For at Norge skal kunne anses som part til krigen, må vi delta aktivt i militære operasjoner i Ukraina med norske militære styrker eller ved norsk utøvelse av styring eller kontroll av styrkers maktanvendelse. Den våpenstøtten vi nå bidrar med, kan ikke anses som slik deltakelse, skriver Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS