Nyheter

MØTTES: Anders Fogh Rasmussen i samtale med president Putin før en minnesmarkering i 2005. Rasmussen var Danmarks statsminister på den tiden.

Tidligere generalsekretær i Nato mener det er en reell mulighet at Nato ender i krig med Russland

Anders Fogh Rasmussen mener vesten bør holde Putin i maksimal usikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis vi sender fly av sted, så er det for å beskytte Ukrainas luftrom, og da skal vi være klare til å skyte ned russiske fly. Det vil unektelig bety krig mellom Nato og Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier den tidligere generalsekretæren i Nato, Anders Fogh Rasmussen til danske TV2 NEWS under en sending i går kveld.

Han sier ifølge danske TV2 at han ikke vil utelukke at Nato kan ende opp med å sende fly.

– Skal det virke avskrekkende på Putin, så kan vi ikke utelukke noe som helst. Jeg tilhører dem som mener at vi bør holde Putin i maksimal usikkerhet.

Avviser flystøtte

De fleste europeiske land og USA har tydelig kommunisert at de ikke kommer til å sende egne tropper eller fly til Ukraina.

Les mer: Georgias tidligere forsvarsminister er i Ukraina for å kjempe

Etter at Polen på tirsdag foreslo å sende jagerfly til Ukraina gjennom USAs base i Tyskland, ville ikke amerikanerne ta de imot. Årsaken er at de ikke støtter overføringen av jagerfly til Ukraina.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz ønsker heller ikke bidra med flystøtte. I går sa han at han er imot levering av jagerfly av typen MiG-29 fra Nato-land til Ukraina.

– Putin vil bli slått til plukkfisk

Vestlige land har derimot sendt mange andre våpen til Ukraina. Rasmussen sier at hvis Putin skulle ende opp med å tolke våpenleveringen som en krigsærklæring, er han ikke i tvil om hvem som vil vinne.

– Putin vil bli slått til plukkfisk av Nato. Når Nato først beveger seg, gjøres det med enorm kraft. Man skal huske på at med de investeringer som vi har gjort i forsvar, er vi ti ganger så stor som Putin.

Les mer: Forsvaret satser betydelig på digital sikkerhet

Powered by Labrador CMS