Nyheter

I UNIFORM: Prins Andrew står med sin mor, dronning Elizabeth II på balkongen i Buckingham palace og ser på Trooping the Colour. Det er en parade med over 1400 soldater, 200 hester og 400 musikere i anledning dronningens offisielle bursdag.

Britisk prins sier fra seg sine militære ærestitler

Dronning Elizabeths sønn, prins Andrew har gitt fra seg sine titler som følge av overgrepsanklagene mot ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prinsen nekter for alle anklagene, men overgrepssøksmålet mot ham har ført til massiv kritikk mot kongehuset. En domstol i New York besluttet denne uken at søksmålet skal behandles.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det britiske slottet skriver i en svært kort uttalelse at dronning Elizabeth har godtatt at prinsen sier fra seg sine ærestitler. Det gjelder både kongelige og militære ærestitler.

I tillegg vil ikke prinsen lenger bruke tittelen «Hans Kongelige Høyhet», og alle hans kongelige oppdrag og roller vil bli fordelt blant andre medlemmer av den britiske kongefamilien.

– Hertugen vil fortsatt ikke gjøre offentlige opptredener og forsvarer seg i saken som en privatborger, skriver hoffet i uttalelsen.

Tidligere torsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at 150 britiske veteraner hadde signert et åpen brev til dronning, der de ba henne ta fra ham de militære titlene.

I brevet ba veteranene 95-åringen om å ta fra ham utmerkelsene fordi de opplever at han ikke har fortalt sannheten om sitt forhold til Jeffrey Epstein og at han har brakt de militære han representerer i vanry.

– Vi er spesielt opprørt og sinte over at prins Andrew fortsatt er et medlem av de væpnede styrkene og fortsetter å bære militære titler, posisjoner og distinksjoner, inkludert som viseadmiral i Royal Navy, står det i brevet.

Den 61 år gamle prinsen er saksøkt av Virginia Giuffre. Hun hevder at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov.

Giuffre hevder hun ble «lånt ut» til prinsen av den overgrepsanklagede finansmannen Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.

Prins Andrew ble tvunget til å si ifra seg alle sine offisielle plikter etter et kontroversielt intervju med BBC i 2019.

Rettelse: I denne saken stod det først at prins Andrew var dronningens yngste sønn. Det er feil. Han har en lillebror. Feilen er rettet 14.1.2022, klokken 12.30.

Powered by Labrador CMS