Nyheter

TÅREGASSGRANAT: En tåregassgranat utplassert nær den ukrainske landsbyen Spirne, som vist på russisk statlig TV.
TÅREGASSGRANAT: En tåregassgranat utplassert nær den ukrainske landsbyen Spirne, som vist på russisk statlig TV.

Russisk nyhetskanal avslører bruk av tåregassgranater mot ukrainske tropper i Spirne

Channel One, en statlig russisk nyhetsstasjon, rapporterer at russiske soldater har brukt granater som inneholder tåregass mot ukrainske soldater i landsbyen Spirne i Donetsk-regionen.

Publisert Sist oppdatert

I sendingen fra tirsdag 2. mai, som fortsatt er tilgjengelig for å se på kanalens nettside, sier en korrespondent at jagerfly fra Russlands 88. brigade bruker granatene til å "røyke ut" ukrainere fra dekningsområdet sitt. En soldat identifisert i videoen som bataljonens sjef legger til at de ukrainske troppene har prøvd å bruke gassmasker for å motstå angrepene, men at maskene ikke har hjulpet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Denne artikkelen ble først publisert i Meduza.

Tåregassen, kalt Cheremukha, inneholder det kjemiske krigføringsmiddelet kloracetofenon. Stoffet kan forårsake en brennende følelse i øynene, uklarhet i hornhinnen og nedsatt syn, samt kortpustethet, hoste og etseskader på huden.

Bruk av kjemiske våpen i krig er forbudt i henhold til kjemiske våpenkonvensjonen fra 1993. Paragraf fem i avsnitt I av artikkelen lyder: «Hver statspart forplikter seg til ikke å bruke opprørskontrollagenter som en metode for krigføring». Russland er part i konvensjonen.

Meduza er en anerkjent og uavhengig russisk nettavis, stiftet av journalister som måtte rømme Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Meduza publiserer på russisk og engelsk og dekker krigen i Ukraina tett. Meduza fikk Fritt Ords pris for 2022. Forsvarets forum har tillatelse til å republisere Meduzas artikler på norsk.

Powered by Labrador CMS